Емоционална интелигентност

График на онлайн заниманията по Емоционална интелигентност в "Да Винчи"

  • 1 и 5 юни

  • 8 и 12 юни

  • 15 и 19 юни

  • 22 и 26 юни

  • 29 юни и 3 юли

10 занимания по 1 астрономически час всяко от тях.

Цена:

Записвания на: info@davincikids.eu


Какво е Емоционална интелигентност?

ЕИ представлява както способността да разпознаваме своите и чуждите емоции, така и да упражняваме ефективен контрол върху тях. Спомага за развитието на ефективен самоконтрол и саморегулация, освен това е критично важна за мотивацията. Daniel Goleman, който въвежда концепцията за ЕИ, твърди, че можем да я разбираме от две гледни точки:

  • Разбирането на собствената личност и индивидуални цели.
  • Усилията да разберем другите, техните емоции и индивидуални цели, за да можем да водим качествена комуникация.

Посредством развитието на емоционалната интелигентност, трупаме т. нар. емоционален опит. ЕО се разбира от Goleman като емоционално наситения личен опит, който притежава всеки от нас. Благодарение на него, ние взимаме бързи и ефективни решения в нови и непознати за нас ситуации, базирайки се на личния опит. 

Защо е важна емоционалната интелигентност за децата?

Адаптацията в училище е феномен, с който се сблъсква всяко едно дете. Взаимодействията с връстници, понякога, могат да се окажат трудни и стресиращи. Развитието на ЕИ е първата крачка към успешната адаптация в училище и тази, която следва по-нататък.

Емоционалната интелигентност спомага развитието и на емпатията. Според Карл Роджърс емпатията представлява „начин да бъдеш”, посредством който посредством който чуваме чувствата, емоциите и посланията, скрити зад думите на хората, които после „отразяваме“ обратно към тях.  Емпатията е важна за общуването,  работата в екип, приятелските взаимоотношения.

Развитието на когнитивните умения е важно за всеки един ученик. вниманието в час, попиването на нова информация, правилното й използване за решение на проблеми. В по-широк план, можем да говорим за развитието на комуникативни способности, възможности за адаптация и гъвкавост, самоконтрол и регулация на афекта които са ключови за личностовтото и професионално развитие на по-късен етап.  Когнитивните умения са и базата за развитие на социално-моралното развитие на всяко дете. Посредством различни ролеви игри и творчески задачи, в рамките на курса, се развиват и познавателните (когнитивни) умения.

Развитие на творчество и творческо мислене - концепцията за творчеството несъменно е преплетена с когнитивните умения и емоционалната интелигентност. Творческите способности обуславят търсенето и откриването на нови начини за решаване на проблеми, чрез изполването на натрупания опит.


Лятна математика с Тони!

 

Контакти

Карта

Настройки за поверителност

Ние използваме "бисквитки", за да осигурим функционалността на сайта плюс от Google Analytics, за да анализираме трафика за целите на статистика. Имате възможност да ги изключите с бутоните долу. Погрижете се за Вашите лични данни онлайн

Продължавайки да използвате този сайт, Вие се съгласявате