Изградете навик за четене у децата - работеща стратегия

Работеща стратегия за
изграждане на навик за четене
Защо?
Да се научат децата да четат е важно , дори и от чисто прагматична гледна точка. През живота си ще четем почти 100% от информацията, която ще ни е нужна. Разбира се важно е мястото на книгите, които ни предстои да прочетем. Четенето е важно още в началото на училищното образование. Опитът ни показва, че децата в първи клас, които могат да четат се справят значително по-добре от тези, които не могат. И това е валидно не само за литературата, но и математиката, когато дойде ред за текстови задачи , а те идват още преди коледаата в първи клас / образователна система – какво да кажем .. / !? Тези деца по-бързо се научават да четат с висока степен на разбиране, което е също важен елемент от тяхната подготовка.
Да приучим детето да чете е просто, лесно и приятно!
И така: за тези, които и до сега са били убедени, че умението и особенно желанието да се чете са важни  бих искал да предложа проста, лесна за изпълнение, но безотказно действаща стратегия, която ще ви помогне да научите детето да чете и да харесва четенето.
Двата елемента заедно: закрепването на новия навик към вече установения – лягането за сън, както и постоянството , с което се практикува са основата на изграждане на стабилен , за цял живот , нов навик – да чете книги. Нататък ще е нужно само да слушате внимателно детето за да разберете какви са неговите предпочитания и да му осигурите желаната от него литература.  Удоволствието от четенето на интересни за него текстове вече е достатъчно силен мотив , който ще поддържа този навик за цял живот.
Важното в това начинание е , да не пропускате нито един ден.
Учим се да четем
В 4 стъпки:
1.       Четем на детето Нужно е следното: Всяка вечер ( препоръчително в един и същ час) , когато детето си ляга да спи му    четете приказки, истории, книги, които са интересни за него. Вероятно това ще е до около 6-тата или 7 мата му година.
Това е задължително да започне още от най-ранна детска възраст – още в първите месеци след раждането на детето и не по-късно от 1 –годишна възраст. На тази ранна възраст родителят е този, който чете на детето. Важно е с порастването на детето да подбирате текстовете, така, че да са интересни за дететто. За това няма универсална рецепта – зависи от вас и от детето.
Важното в това начинание е , да не пропускате нито един ден.
 
2.       Дететто чете на нас
Това е много важен и интересн момент в стратегията. Вие трябва да прецените кога детето е готово да чете. Това е строго индивидуално и до голяма степен зависи как детето се учи да чете. Ако разчитате на училището , този момент е в първи клас. ВАЖНО е, детето да започне да ви чете, само след като то самото се чувства уверено в умението да чете. ВАЖНО е, то да иска да го прави а не вие да го изискате от него! Както вече отбелязах , обема на прочетения текст не е важен! Важно е този процес да е постоянен ,без прекъсване и винаги в един точно определен момент – при лягане за вечерния сън. Може да четет допълнително и извън тази схема, и то колкото искате, но това не отменя задължителното четене за „лека нощ” и не го подменя!
 
3.       Четем заедно
Всеки – своята книга J.Няма да коментирам положителните ефекти от това занимание. Сигурен съм, че сами ще ги откриете и те не се отнасят са мо до четенето. Вашето присъствие на този етап е важно!
 
4.       Детето чете само с удоволствие
Време за постигане на резултати : подразбира се от текста J
Това означава всичко на всичко да отделяте по 15-20 минути на ден ( всеки ден ). Не е непосилно.
 
Резултатите при нас / вече сме на 10 години / : не заспиваме без четене! Колкото и да сме изморени. Може да е една страница, но четем! И то защото синът ми настоява. Четем книги от по 500 страници. НИКОГА не го подканяме нито му напомняме да чете.
Отново: Да се приучи детето  да чете с удоволствие е лесно!
И още – не залагайте на препоръчаната в училище литература. Доста често тя е толкова далеч от децата ни, че ефектът може да е силно негативен.
Необходими инструменти:
1.       Постоянство
2.       Интересни и завладяващи текстове
3.       Приложените в тази статия инструкции
Бележка: Тук не коментирам техниката за учене как да  чете / букви, срички, думи,..... / Това е една отделна тема. Темата на този пост е изграждането на навик да се чете и акцента, че е важно това да става навреме – преди старта на първи клас!

Контакти

Карта

Настройки за поверителност

Ние използваме "бисквитки", за да осигурим функционалността на сайта плюс от Google Analytics, за да анализираме трафика за целите на статистика. Имате възможност да ги изключите с бутоните долу. Погрижете се за Вашите лични данни онлайн

Продължавайки да използвате този сайт, Вие се съгласявате