Българското образование – а сега накъде?

Здравейте, цитирам настоящият анализ с много смесени чувства.

Не е защото не съм съгласен с автора. За съжаление на повечето от изложените факти няма как да се възрази. Просто у мен се надига усещането, че в момента, в който се съглася с автора, всъщност ще призная поражението си, а това е трудно лично решение. Аз съм родител и няй-много от всичко искам да дам на децата си шансовете в живота, които те заслужават. Те, обаче са част от описаната по-долу образователна система. Да признаем, че са обречени?! Срещал съм се с много младежи завършващи училище и университет на прага на първата си работа и не мога да кажа нищо по-различно от написаното в статията.   "Тревожно е и предпоследното ни място, пред Колумбия, по решаване на практически проблеми – като например как да се почисти с автоматична прахосмукачка.

Българското училище продължава механично да тъпче главите на децата с недобре осмислени, несвързани с живота неща.

Така беше и по мое време – и в училище, и в университета – излизахме без най-елементарна представа как се прави нещо смислено на практика (е, знаехме да мерим тръби с шублер и да правим сърчица от тел, но това никога после не ми се е налагало в живота). Живо помня обаче какви мъчителни трудности срещнах да напиша (на пишеша машина) един реферат по обществознание от 10 страници в последния клас на гимназията и дипломната си работа от 28 страници в университета. Уж бях отличник, а не умеех нищо – освен да чета и да възпроизвеждам с известни вариации прочетеното. С дисертацията вече не беше така – научих се сам, с няколко години целенасочено четене. "

Тони Атанасов

http://glasove.com/interviuta/51853-bylgariq-se-samolikvidira-segregaciqta-v-uchilishte

Контакти

Карта

Настройки за поверителност

Ние използваме "бисквитки", за да осигурим функционалността на сайта плюс от Google Analytics, за да анализираме трафика за целите на статистика. Имате възможност да ги изключите с бутоните долу. Погрижете се за Вашите лични данни онлайн

Продължавайки да използвате този сайт, Вие се съгласявате