Самостоятелност? Да, моля!

Няма общовалидни правила, нито упътване как да направим от детето си самостоятелен човек. Добре е обаче да поощряваме от най-ранна възраст малкото човече да се справя само в различни ситуации.

Ясно е, че за всеки неговото дете е център на вниманието му.

Но ако малчуганите постоянно се чувстват основна причина за всички грижи и опасения на своите родители, е много вероятно да израснат неуверени в собствените си сили и сковани в комуникацията с останалите. 

Детето има нужда от нашата подкрепа, за да изгради правилно отношение към ученето, но подкрепата не бива да се превръща в опека, която спъва изграждането на самостоятелност у малкия ученик.

Когато е още малко, детето не винаги ще съумява само да вижда причинно-следствената връзка между събитията и в резултат не бива да очакваме да си вади само поуки. За това сме ние родителите – не за да ограничаваме действията му или да го укоряваме, а да му помагаме да осъзнава последиците от всяко свое действие. Ролята на детето е да действа. Колкото повече действа, толкова повече опит ще трупа и ще става все по-уверено в себе си. Ще знае какво е чувството, когато успява и когато се проваля. Ще разбере постепенно какво му пречи да успява в някои ситуации и ще  преодолява постепенно слабостите си, които му пречат да успява. Ще докаже на себе си, че има силни страни и ще се научи да ги ползва и да разчита на тях. Ще се научи постепенно да оценява реалистично способностите си, но и ще осъзнае, че неговите способности не са константна величина, а се променят и развиват постоянно. Това ще му дава стимул да се старае да се развива и да се учи все по-успешно да се справя в различни ситуации.

Кои са най-честите грешки, които допускат родителите в това отношение?

Родителите пишат домашното вместо детето: така детето ще занесе в училище перфектна работа, но няма да е научило нищо. Убеждението, което изгражда този подход, е: „Аз съм неспособен да се справя.”

Родителите са плътно до детето по време на подготовката за училище: така детето ще изпълни всички задачи, но ще развие зависимост от родителя, няма да иска да прави нищо без негово участие и няма да се научи да поема отговорност за резултатите от своите действия.

Родителите предлагат помощта си, преди детето да я е поискало: така детето губи увереност в собствените си сили и започва да търси помощ дори тогава, когато няма нужда от нея.

За да бъдат децата ни самостоятелни трябва да имат самостоятелни родители

Всички знаем фразата „Не ме гледай какво правя, слушай ме какво говоря“. Само че на практика така не става. Децата се учат като подражават на възрастните. Така е при всички животни, така е и при хората. Неволно децата копират нашите модели на поведение и ако искаме да отгледаме самостоятелни деца, то следва ние да бъдем самостоятелни родители. В противен случай просто няма да се получи.

Ако искате да отгледате самостоятелни, свободни хора, вгледайте се първо в себе си. Действайте, чувствайте, осъзнайте от какво наистина се нуждаете, за да бъде животът Ви пълноценен и щастлив. Чак тогава ще можете изцяло да подкрепите децата си да действат, да чувстват, да откриват и задоволяват своите нужди. 

 

Да се работи за самостоятелността на детето, означава да му се осигури висока самооценка и положителна себепредстава, доверие в себе си и потребност от успехи. Възпитаното на самостоятелност дете посреща с решителност проблемите и лесно се приспособява, не се страхува да взима решения и не се плаши от грешките си, защото знае, че те са естествена част от живота.Препоръчваме: Самочувствието е важно! 

Източник: https://babysling-bg.com/ http://webstage.bg/ 

Контакти

Карта

Настройки за поверителност

Ние използваме "бисквитки", за да осигурим функционалността на сайта плюс от Google Analytics, за да анализираме трафика за целите на статистика. Имате възможност да ги изключите с бутоните долу. Погрижете се за Вашите лични данни онлайн

Продължавайки да използвате този сайт, Вие се съгласявате