Детето, което чете, е възрастният, който успява

Четенето е основно умение, което децата трябва да научат, за да бъдат успешни в училище, а от там и в живота.

детето, което чете

 

Защо? Защото четенето е необходимо, за да разберем повечето предмети. По-голямата част от учебния процес преминава в четене на написаното на дъската, в учебника или в помагалата, дадени от учителя. Способността да прочитат и разбират учебния си материал и да съумяват да си набавят допълнителна информация е от решаващо значение. Колкото по-добре чете детето, толкова по-лесно ще е за него да усвоява материала. Чисто логически погледнато, когато детето чете условията на задачите в училище, за него е невъзможно да достигне до етапа на разбирането им, ако все още му е трудно дори да разчете написаното.

Има много начини за насърчаване на детето да чете.

Но все пак не забравяйте, че то е дете, а за едно дете наученото чрез игра и забавление винаги е най-впечатляващо за него. Съществуват много комикси, книги-игри и други материали, които детето ще чете с удоволствие и които няма да бъдат трудни и неразбираеми за него.  В наша друга статия сме наблегнали на стратегията за играждане на навик за четене в детето, а в тази искаме на наблегнем на ползвите от четенето.

Затова искаме да споделим с вас нашите 7 причини, поради които четенето е важно.

  • Когнитивна способност (умствена обработка): Четенето развива въображението и творчеството на детето и е чудесен подход, който насърчава детето ви да мечтае. В допълнение бихме могли да кажем, че четенето подкрепя логическото мислене и уменията за решаване на проблеми.
  • По-добри комуникационни умения и емоционална интелигентност: Освен контакта, който детето има с вас докато четете заедно, то развива и полезни комуникационни умения, наблюдавайки взаимодействията между героите в книгите и емоциите, които те пораждат.
  • По-умни деца: Колкото повече детето чете, толкова повече детето се учи. Колкото повече детето научава, толкова повече разбира. Колкото повече разбира, толкова по-лесно се справя в училище и в живота.
  • Намалява стреса: Когато четем, обикновено седим на тихо място, отпускаме ума си и се съсредоточаваме върху това, което четем. Мозъкът ни се отпуска и се чувстваме спокойни. Това състояние не е по-различно от медитацията, а чрез четене детето ще придобие полезен навик за релаксация.
  • Дисциплина и повишена концентрация: Когато детето чете с разбиране, то несъзнателно се самодисциплинира. Четенето е (действие?) с по-дълъг период на внимание и съществременно тренира паметта. Тези навици ще послужат повече от благоприятно на детето, докато се учи в училище.
  • Подобрява уменията за писане: Четенето спомага за обновяване на речника на детето, за подобряване на неговата комуникация и граматика, като в крайна сметка усъвършенства и неговите умения за правилно писане.
  • По-добро разбиране на света около нас: Докато се учи да чете, детето се учи да намира смисъл в нещата около него. Знаци, стикери, етикети. Можейки да чете, то разбира кое какво е и каква цел има, научава нови неща и развива общата си култура.

 

Има толкова много причини, поради които четенето продължава да бъде едновременно жизненоважно умение, което децата да придобият, както и важен източник на знание и удоволствие, което може да продължи цял живот. Възпитайте го в детето си, защото четенето е едновременно забавно и полезно!

Препоръчваме: Когнитивна и емоционална готовност за първи клас

Контакти

Карта

Настройки за поверителност

Ние използваме "бисквитки", за да осигурим функционалността на сайта плюс от Google Analytics, за да анализираме трафика за целите на статистика. Имате възможност да ги изключите с бутоните долу. Погрижете се за Вашите лични данни онлайн

Продължавайки да използвате този сайт, Вие се съгласявате