Как децата да продължат да четат това лято

Съвети как да избегнете „лятната пързалка“

Лятото е период на многоочаквана и заслужена почивка за децата, но също може да значи почивка от ученето и в много случаи, за съжаление, загуба на новосъздадени умения за четене.

Така наречената „лятна пързалка“ е особено проблематична за деца, които вече имат затруднения с четенето. Ако не искате да рискувате детето да загуби тренинг през лятото, е важно да се уверите, че то има възможност да упражнява развиващите се умения за четене. Не е нужно лятото да забавя прогреса на детето ви и дори може да бъде възможност то да се научи да чете свободно и да развие ентусиазъм към четенето.

Намерете хубави книги

Първото нещо, от което децата имат нужда, за да продължат да четат през лятото, е лесен достъп до книги. През учебната година, много от книгите, които четат, са предвидени специално за часоветеЛятото ви дава възможност да направите нещата по-интересни като въведете четива, които са по-забавни и по-близки до интересите на детето. Библиотеката винаги е добро място, където можете да започнете да търсите детски книги. Експертите по четенето предлагат да следвате „правилото на петте пръста“, когато избирате книги: нека детето отвори книжката и прочете първата страница. Когато срещне непозната дума, нека вдигне пръст. Ако до края на страницата има повече от пет вдигнати пръста, навярно книгата е прекалено трудна за него.

Избирането на книги става по-сложно, когато децата са по-големи и са развили по-категорични предпочитания – включително, за някои, установена ненавист към четенето. Препоръките от библиотекари могат да бъдат полезни в случая, тъй като те срещат широк кръг от деца и са наясно с наличните книги в библиотеката. Техните предложения могат да ви изненадат. Дете, което обича да спортува, може да се заинтересува повече от книги, ако те са биографии на известни атлети. Запомнете, че традиционните разказвателни книги не са привлекателни за всяко дете. Книги относно компютри, животни или наука понякога грабват вниманието, когато романът се проваля.

Също, не се ограничавайте до книги. Децата обичат да получават поща и абонамент за National Geographic Kids или списание с комикси за любими герои предлагат богат набор от нови и интересни неща за четене всеки месец. Много деца, които отбягват традиционните книги, откриват, че обичат да четат комикси, които са по-леснодостъпни и в същото време също предлагат солидно читателско преживяване. Графичните романи, като популярният Дневникът на един дръндьо, са превърнали много деца в ентусиазирани читатели.

Четене на правилното ниво

Книгите за четене през лятото не трябва да са прекалено лесни, за да не са чак скучни, но също не трябва да са сложни, за да не объркват и разочароват децата. Важно е децата да усетят увереността, която идва с успешното приключване на книга. Най-хубавата част на лятото е, че дава на децата възможността да надградят позитивни преживявания – четенето не е нужно винаги да се усеща като работа.

Учителите, които са работили с детето ви през учебната година, са друг страхотен ресурс, който може да препоръчва книги. Те ще са по-наясно с книги, които са на специфичното ниво на вашето дете; книги, които ще чете спокойно; и книги, които ще са му малко по-трудни, така че да развива уменията си. Децата всъщност трябва да опитат и двете.

Продължавайте да четете на глас

Страхотен начин да разкриете на децата книги, които са малко извън обсега на техните възможности, е да им четете по-сложни книги на глас. Като основно правило е добре децата да четат книги на тяхното ниво и на глас да им се четат по-сложни книги, защото това обогатява речниковия запас и прави слушателя по-добър читател. Образователният специалист Сюзън Шварц казва, че четенето на глас е един от най-добрите начини, чрез които родителите могат да подобрят уменията за четене на децата си. „Никога не спирайте да четете на децата си“, казва Шварц. „Трябва да четете на детето си всеки ден, особено през лятото. Не просто е забавно, обогатяващо занимание за детето ви, но също е и обучително“ .

Продължавайте да четете на глас

Страхотен начин да разкриете на децата книги, които са малко извън обсега на техните възможности, е да им четете по-сложни книги на глас. Като основно правило е добре децата да четат книги на тяхното ниво и на глас да им се четат по-сложни книги, защото това обогатява речниковия запас и прави слушателя по-добър читател. Образователният специалист Сюзън Шварц казва, че четенето на глас е един от най-добрите начини, чрез които родителите могат да подобрят уменията за четене на децата си. „Никога не спирайте да четете на децата си“, казва Шварц. „Трябва да четете на детето си всеки ден, особено през лятото. Не просто е забавно, обогатяващо занимание за детето ви, но също е и обучително“ .

Аудиокнигите също са чудесен начин да запознаете децата с по-сложни книги. Те са страхотни докато приготвяте вечеря или шофирате. Можете дори да изключите телевизора и да послушате аудиокнига за забавление на семейството. Шварц също предлага да използвате аудиокниги, за да слушате популярни поредици като Хари Потър, които могат да бъдат трудно четиво за някои деца.

Където е възможно, е добра идея да направите четенето по-интерактивно. Четенето обикновено е самостоятелно занимание и най-вероятно самотно, ако в училище е трудно, но в началото не е било така. „За повечето деца, първото им преживяване с четенето е когато седят с мама и татко, които им четат, и са заградени с много любов“, отбелязва Мат Крюгер, директор на Child Mind Institute Learning and Development Center – “Трябва да продължите това първо позитивно преживяване“. Ето защо четенето на глас на децата е толкова важно. Но вашето дете трябва също да чете на глас.  Ако наоколо има по-малки деца, е добра идея вашето дете да се упражнява като им чете на глас детска книжка. Можете също заедно да се редувате да четете по една страница.

Когато детето чете самостоятелно, е добра идея да си поговорите за това какво чете. Децата ще оценят интереса и същевременно можете да го използвате като средство, което ви помага да следите доколко детето разбира прочетенето. Говорете за героите и проблемите, с които се сблъскват, и насърчавайте детето да задава въпроси и да препрочита някои части с вас. Помислете дали да не четете едновременно същата книга за по-добър диалог.

Възможност за развитие на умения

Някои деца имат нужда от допълнителна подкрепа, за да поддържат уменията си за четене. Попитайте учителя на детето си дали би препоръчал да наблегнете да специфични умения през лятото. Те биха могли да препоръчат конкретни упражнения от учебни тетрадки и помала или допълнителни курсове. Шварц казва, че за нея лятото е чудесно време за индивидуални курсове, защото е „перфектно време за развитие на майсторство. Лятото дава повече  възможности за концентрация и внимание“. Но запомнете, че все пак е лято, така че нещата трябва да се случват плавно и забавно. Децата се концентрират по-добре и се затрудняват по-малко, когато периода на учене е по-къс.

Ако детето ви чете книга вкъщи, има няколко неща, които можете да направите, които развиват уменията и четенето с разбиране. Особено за по-малки деца, Д-р Крюгер препоръчва родителите първи да прочетат книжката и да направят флаш-карти с думи от историята. Така децата могат да научат думите преди дори да са започнали да четат. После родителите могат да групират картите в различни последователности и така да създадат прости фрази и изречения. Това начинание запознава децата с думите, появаващи се в книгата – всъщност, упражнявате четенето на книгата още преди да е започнало. По този начин, когато стане време за четене, детето вече ще има необходимия речников запас, който ще спомогне за по-лесното и приятно прочитане на книгата.

За по-големи и по-малки деца, също е добра идея да обсъдите трудна книга, преди да започне четенето. Д-р Крюгер отбелязва, че „децата могат да се затруднят с разбирането на по-сложната книга, което им отнема удоволствието от историята. По-лесно е да проследиш историята, когато вече знаеш какво да очакваш и е много по-вероятно да извлечеш полезното от нея“.

Какъвто и подход да изберете, най-важното правило за четенето през лятото е да бъдете окуражителни. Помогнете на децата си така, че техният опит с четенето да е позитивен и забавен и ще видите растеж не само на техните умения, но и на тяхното самочувствие.

 Източник: childmind.org

Препоръчваме: Детето, което чете, е възрастният, който успява.

Контакти

Карта

Настройки за поверителност

Ние използваме "бисквитки", за да осигурим функционалността на сайта плюс от Google Analytics, за да анализираме трафика за целите на статистика. Имате възможност да ги изключите с бутоните долу. Погрижете се за Вашите лични данни онлайн

Продължавайки да използвате този сайт, Вие се съгласявате