Профил на родителите на успешния първокласник

Тази есен Вашето дете ще прекрачи прага на училището. Първият учебен ден наближава. В стремежа си да помогнат, родителите правят и невъзможното, търсейки най-доброто училище, най-добрия учител, най-добрата подготовка за бъдещия ученик за предварителните тестове. И често пъти се забравя простата истина, че образованието може да направи детето умно, но щастливо – само позитивното и сърдечно общуване с най-близките му и любими хора – неговото семейство. 

 

Всеки родител е в състояние да създаде правилната обстановка, която не само ще подготви детето за успешното му обучение, но и ще му позволи да заеме достойно място сред съучениците си, чувствайки се комфортно в училище. Ето как можете да го направите:

 1. По-често споделяйте с детето спомените си за щастливите мигове, които сте имали в училище. Започването на живота в училище е голямо изпитание за малкия човек. По-лесно го преживяват децата, у които предварително е изградено положително, топло отношение към училището.
 2. Не забравяйте – отговорните за детето сте вие. Училището е ваш партьор, съюзник и помощник, но отговорността за образованието на детето ви е ваша.
 3. Насърчавайте детето. Предстои му да се сблъска с много нови и непознати неща, трудности, дори неуспехи – подкрепяйте го.
 4. Припомняйте си основната цел. Не трупането на знания, а създаването на умения за усвояване на знания.
 5. Не се плашете от грешките. Помогнете на детето си да изгради кураж да прави грешки, да ги поправя и да върви напред – това е важна част от изграждането на инициативността.
 6. Най-ценният дар, който може да дадете на своето дете, е добрата самооценка – вярвайте в детето си и му го показвайте.
 7. Не подценявайте ролята на дневния режим и разумната програма за инвънкласни занимания – бъдете последователни, но не прекалено амбициозни.
 8. Посветете време и усилия за изграждане на доверие между вас и учителката на детето ви – това е най-добрата подкрепа за детето ви.
 9. Не подкопавайте авторитета на училището пред детето – то има нужда от спокойствие и увереност. Ако не сте съгласни с определени правила, опитайте се да намерите взаимно приемливо решение с учителите на детето ви.
 10. Опознайте родителите на другите деца от класа на вашето дете – силната родителска общност може да помогне за превръщане на училищните занимания във вълнуващо приключение.
 11. Помнете, че най-сигурният път към успеха на вашето дете е успехът на всички деца – подкрепяйте усилията на класния ръководител и другите родители в създаването на клас, в който всички деца успяват.

 

Успеха на детето в училище започва вкъщи.

Децата заслужават вдъхновен възрастен. Те се нуждаят от някой, който е готов да изследва и да се смее с тях цял ден – някой, който търси тези магически моменти, които ни зареждат с енергия. Нашите деца имат много повече проблеми, с които да се справят у дома, отколкото много от нас осъзнават. Те имат нужда да ги обграждаме с любов, насърчение и надежда. Оставете проблемите си пред вратата. Поемете дълбоко въздух и се съсредоточете върху положителното. Изградете самочувствието на детето ви вкъщи и го гледайте как превзема света.

Децата се нуждаят от най-добрата версия, която можете да бъдете. Бъдете страхотни. Те го заслужават!

 

Препоръчваме: Пътят към успеха на нашите деца 1 , Пътят към успеха на нашите деца 2 , Пътят към успеха на нашите деца 3

Източник: http://roditel.bg/

Контакти

Карта

Настройки за поверителност

Ние използваме "бисквитки", за да осигурим функционалността на сайта плюс от Google Analytics, за да анализираме трафика за целите на статистика. Имате възможност да ги изключите с бутоните долу. Погрижете се за Вашите лични данни онлайн

Продължавайки да използвате този сайт, Вие се съгласявате