Рецепта за любопитство или как да научим децата да се наслаждават на ученето!

 

Защо бананите нямат семена? Защо възрастните трябва да работят толкова много? Защо кожата на пръстите ми се набръчква като се къпя?

 

Ако ви се струва, че вашето дете ви пита „Защо?“ през цялото време, то за това има основателна причина.

В предучилищна възраст децата са развълнувани и любопитни да знаят как работи светът и защо нещата са такива, каквито са.

Хората, които са любопитни и обичат да учат нови неща, обикновено са по-щастливи и по-оптимистични от тези, които нямат интерес към ученето. Освен това, тези, които са любопитни, обикновено се справят добре академично и намират работа, която е интересна за тях.

Не е нужно да "учите" детето си да бъде любопитно, това е негова вродена черта.

За съжаление има много неща, които правим в семействата и училищата, които всъщност унищожават нашата любов към ученето и любопитството ни. Но това не трябва да е така. Родителите могат да направят няколко неща, които ще стимулират любопитството и любовта към ученето в своите деца и ще им помогнат да се развиват интелектуално стимулирани и успешни. 

  • Дефинирайте какво значи „любов към ученето“. Позволете на детето ви да ви види как четете, търсите отговори на различни неща и откривате нови светове за себе си. Вие сте първия и най-важен учител в живота на детето ви.
  • Приемете мотото „опитваме нови неща“. Независимо дали става въпрос за ново хранене, нов спорт, нова почивка или нов начин за почистване на къщата, нека децата ви знаят, че искате да опитате нови неща и да откриете неща, за които преди не сте знаели много.
  • Научете децата си да намират отговори. Когато децата ви задават въпроси не им отговаряйте директно, а ги насърчавайте да намерят отговора сами. Може да им помогнете като ги насочите къде да търсят (книга, интернет).
  • Задавайте въпроси. Ако детето ви е любопитно за нещо разберете защо. Насърчавайте дискусията. Разберете какво то вече знае по въпроса. Вашата демонстрация на любопитство може да бъде страхотен пример за вашите деца.
  • Бъдете готови да говорите. Често е лесно родителят да каже: „Ще ти кажа по-късно!“ или „Не, сега съм заета!“. Такива реакции ще попречат на ентусиазма и любопитството, което детето проявява към някоя тема. Бъдете на разположение, за да улесните вашето дете в преследването на любовта към ученето.
  • Осигурете инструменти за учене чрез посещение в библиотеката, закупуване на книги от магазините и достъп до интернет за подходящи учебни дейности.
  • Не ползвайте награди за научаване на нови неща. Изследванията показват, че колкото повече възнаграждаваме децата си за дадена задача, толкова по-малко се интересуват те от самата задачата. Насърчавайте любопитството само по себе си. 

Да сме любопитни за нещата означава, че обичаме да учим.

Когато децата ни навлизнат в гимназиалните си години, много от тях вече не са любопитни, защото сме ги убедили, че ученето е скучно! Нищо не може да бъде по-далеч от истината! Хората, които обичат да учат, демонстрират положителни резултати в живота си. Всичко, което трябва да направим като родители, е да се уверим, че не изгаряме пламъка на любопитството.

Детето е активно, изобретателно и игриво. Използвайте тези черти като му предлагате един свят на преживявания. Книги, приложения, видеоклипове, разходки из природата, безброй игри, посещения в музеи, запознаване с хора и т.н. Накъдето и да се обърнем има какво да научим. Светът е пред вашето дете. Покажете му го.

 

Препоръчваме: Страхът от грешки парализира инициативността

 

Източник: http://www.kidspot.com.au/

 

Контакти

Карта

Настройки за поверителност

Ние използваме "бисквитки", за да осигурим функционалността на сайта плюс от Google Analytics, за да анализираме трафика за целите на статистика. Имате възможност да ги изключите с бутоните долу. Погрижете се за Вашите лични данни онлайн

Продължавайки да използвате този сайт, Вие се съгласявате