Страхът от грешки парализира инициативността

Способността да се учим от грешките си ни създава увереност. Но това се случва само ако Вие, като родител, третирате грешките като възможност за учение и развитие.

 

 

Популярната култура определя неуспеха като символ на бедност, анонимност, безсилие, непопулярност или физическа непривлекатателност. По телевизията и във филмите, губещите, непривлекателните хора, бедните спортисти - биват дразнени, тормозени и отхвърлени. С тази дефиниция на неуспеха популярната култура учи децата на страх и избягване на провал. Тя им предава виждането, че ако се провалят, те ще бъдат отритнати от техните връстници и ще се превърнат в губещи за цял живот!

 

Цената на провала:

Провалът е неизбежна и съществена част от живота. Неуспехът може да укрепи мотивацията за преодоляване на пречките, довели до него. Това показва на децата какво са направили погрешно, за да могат да поправят проблема в бъдеще. Неуспеха свърза децата с техните действия, като им помага да поемат отговорност за постъпките си. Той ги учи на важни житейски умения, като ангажираност, търпение, справяне с възникнали проблеми. Провала помага на децата да отговорят положително на чувството на неудовлетвореност и разочарование, което те често ще изпитват, докато преследват своите цели. Той учи децата на смирение и на благодарност за възможностите, които им се отдават.

 

Разбира се, прекаленият неуспех ще обезкуражи децата. Успеха е необходим поради способността му да засилва мотивацията, да изгражда увереност, да стимулира усилията и да увеличава удоволствието. Докато децата преследват своите житейски цели, те трябва да изпитат здравословен баланс между успех и неуспех, за да се възползват максимално от своите усилия.

 

Дефиниция на здравословния неуспех:

За да предпазим децата си от деструктивния ефект на провала, ние трябва да дефинираме за тях какво точно е провал. Дефинирайте го по начин, който окуражава детето да цени неуспеха, а не да се страхува от него. 

  • Когато децата мамят, лъжат или не поемат отговорност за себе си, те се провалят.

  • Когато децата прекалено се занимават с популярност или външен вид - те се провалят. 

  • Неуспехът се наблюдава при деца, които не дават най-доброто от себе си, взимат лоши решения и не правят това, което е в техен интерес.

  • Когато децата са егоистични, непримирими и неуважителни към света, в който живеят, те се провалят.

 

Всички се стремим да бъдем добри родители, но постигаме това по различен начин. Всеки родител “оформя” детето си според себе си, “крои” го според амбициите и светоусещането си. В отношенията си с детето родителят неслучайно компенсира много свои преживявания (тревожност, страх от самотата, скрити комплекси и т.н.). Много често родителите неосъзнато проектират (пренасят) проблемите си върху детето. Обвиняват детето за собствените си неуспехи, за това, което е присъщо на тях самите, виждат недостатъците на детето, но не осъзнават, че то ги е “научило” именно от тях.

 

Съвременната наука е доказала, че детето се учи ефективно, само когато прави грешки. Училището прави всичко така, че да създаде у децата страх от грешките. За неверните отговори се наказва и му се пише 2. В бъдеще тези пречупени деца ще се боят да опитват нови неща, да експериментират, да грешат. Ще се боят да живеят.

 

На съвременната училищна система й липсва гъвкавост, адаптивност и логика. В такъв капан дори най-всеотдайните учители са безпомощни. Затова всичко зависи от нас – родителите. Когато говорим за бъдещето на децата ни, всичко си заслужава усилията. Но не са нужни само разбирания, а действия.

 

Отново : Способността да се учим от грешките си ни създава увереност. Но това се случва само ако Вие, като родител, третирате грешките като възможност за учение и развитие.

 

1.   Не закриляйте прекалено детето си. Дайте на детето шанс да сгреши от време на време, и така ще помогнете да разбере как може да се отнесе към този проблем или задача следващият път, когато ги срещне.

Посрещайте тези трудни моменти като възможност да научите децата си да не се страхуват от провал.
Нищо няма да обезсърчи детето Ви повече от критиката на неговите опити. 
Ако детето Ви изпитва страх от това да се провали, защото се притеснява, че вие ще сте ядосани или разочаровани, то никога няма да опита нови неща.

 

Разбира се грешките се появяват във всякакви форми и размери – без съмнение това е трудна и сложна тема. Много от нас знаем, че ще трябва да изхвърлим перфекционизма като критическа оценка – и, разбира се, ние знаем,  че грешките са неминуеми и нито един човек не е винаги безупречен.  В такъв случай защо изискваме от децата си да са такива?

 

Препоръчваме: Училищна готовност на детето или какво образователната система не предвижда

 

Източници: https://www.psychologytoday.com/ ; http://webstage.bg/ ; http://kids-academy.bg/ ; http://kvalifikacia.bg/

 

 

Контакти

Карта

Настройки за поверителност

Ние използваме "бисквитки", за да осигурим функционалността на сайта плюс от Google Analytics, за да анализираме трафика за целите на статистика. Имате възможност да ги изключите с бутоните долу. Погрижете се за Вашите лични данни онлайн

Продължавайки да използвате този сайт, Вие се съгласявате