Емпатия - да научим децата си да ценят другите!

 

Емпатията е едно от онези странни качества, което почти всеки иска да притежава, но малцина знаят как наистина да използват.

В свят, в който се подчертава удовлетворението от самодоволството, емпатията е в недостиг, но с голямо търсене. Това е още една причина да научим следващото поколение какво означава да си съпричастен към хората около себе си.

Какво е емпатия?

Много хора объркват съчувствие и съпричастност, но те са две различни ценности. Емпатията не е просто способността да разберете чувствата на някого. Емпатията е повече от това. Тя не е само способността да разпознаваш как се чувства някой, но също така да цениш и уважаваш чувствата на друг човек. Това означава да се отнасяш към другите с доброта, достойнство и разбиране.

  • Децата трябва да виждат емпатия у възрастните.

Макар някои деца да са надарени с естествено любезни сърца, в повечето случаи децата трябва да видят емпатията, моделирана и дефинирана от възрастните около тях. Този процес започва с начина, по който родителите се отнасят към децата си. Тези родителите, които проявяват интерес към нещата, които имат значение за децата им, и реагират положително и с загриженост към техните емоции, им преподават уменията да бъдат емпатични.

  • Задоволявайте емоционалните нужди на децата.

Когато емоционалните потребности на децата са задоволени, се случват две неща. Те се научават как да посрещат емоционалните нужди на другите, но в същото време са сигурни в това, което получават те самите. Това само по себе си означава, че те са достатъчно сигурни, за да са съпричастни към другите, когато възникне такава необходимост.

Но за да могат децата да показват емпатия те трябва първо да я получат. Празна кана няма как да напълни чаша.

  • Говорете с децата за емоционалните нужди.

Много възрастни изпитват затруднение да говорят за емоционални потребности или нещо, свързано с емоции. Следователно те прекарват живота си в стремеж да избягват тези теми. Това са хора, които не знаят как да се справят с емоциите на другите и не се чувстват комфортно в ситуация, която изисква емоционален отговор. Понякога се страхуват и от собствените си емоции, защото никога не са се научили как да се справят с емоционалните си нужди.

Добра идея е да разговаряте с децата за емоциите и как другите ги изпитват. Дайте имена на емоциите си (например ревност, гняв и любов) и ги научете, че те са нормални. Говорете с тях за това, как да се справят с емоциите по положителен начин и им посочете ситуации, в които други хора изпитват емоции. Учете ги да зачитат емоциите на другите и им покажете как да действат в ситуация, при която се изисква да реагират на дадена емоция.

Потърсете реални ситуации, за да практикувате емпатия.

Няма по-добър учител от истинския живот. Потърсете ситуации, които засягат друг човек, и говорете с децата си какво означава това за хората и как те могат да се чувстват.

  • Играйте игри.

Малките деца, в частност, обичат да се преструват, че са някой или нещо друго. Можете да използвате тези моменти, за да ги учите на емпатия. Накарайте децата си да играят ролята на друг човек. Това може да е герой от книга или по телевизията, или дори някой, когото познавате. Можете да разкажете историята заедно и да помолите децата си да спрат и да си представят как се чувства героят им във всеки един момент. Това ще насочи вниманието им към емоциите, които друг човек може да преживее, когато е в тази ситуация. Можете да ги помолите да направят физиономии, които отразяват чувствата на техния герой.

  • Развийте техния вътрешен морален компас.

Учете децата си на разликата между добро и зло от най-ранна възраст. Това ще им даде силен вътрешен морален компас, който ще ги накара да взимат правилния избор в различни ситуации. В ситуации, които изискват решение, им помогнете да видят как техният избор и поведение засягат другите.  Говорете с тях за това как злодеянията вредят на другите и им помогнете да видят и осъзнаят нараняването и щетите, които причиняват. Добра идея е да разговаряте с тях за малките неща, като например когато обидят своя брат, сестра или друг близък човек, за нещата, които те правят ежедневно, които могат да доведат до нараняване на близък човек.

Когато изграждате силна морална основа, започнете с малките, но основни неща.

  • Емпатичните деца: даващи, а не изискващи.

Възпитавайки децата си в разбиране и практикуване на съпричастност, вие им давате дара на даването.  В свят, в който е поставен голям акцент върху преследването на личните интереси, хората, които са даващи, са твърде голяма рядкост.  Но те са тези, които се радват на най-голямо удовлетворение от живота, живеят най-смислен живот и се наслаждават на повече възнаграждаващи отношения с хората.

Да научите децата си на емпатия е ценен инвеститор за собственото им бъдеще и за бъдещето на света, в който ще живеят.

 

Източник: https://childdevelopmentinfo.com/

Препоръчваме: EI (Emotional Intelligence) Workshop за деца! Подарете на детето си възможността да си стане най-добър приятел!  

Контакти

Карта

Настройки за поверителност

Ние използваме "бисквитки", за да осигурим функционалността на сайта плюс от Google Analytics, за да анализираме трафика за целите на статистика. Имате възможност да ги изключите с бутоните долу. Погрижете се за Вашите лични данни онлайн

Продължавайки да използвате този сайт, Вие се съгласявате