Какво причиняват на детския мозък електронните устройства?

Съвременното детство е неразривно свързано с технологиите. Деца от всякакви възрасти прекарват часове пред своите таблети, телефони, компютри или телевизори.

Това не винаги е нещо лошо.

Образователните приложения, телевизионните предавания или търсенето на информация са чудесни начини децата да усъвършенстват своите развиващи се мозъци и комуникационни умения – още един плюс е и няколкото минути за отдих, които технологиите осигуряват на родителите. Но бъдете внимателни!

Редица проучвания свързват забавеното когнитивно развитие с продължително излагане на електронни устройства.

В не малко случаи децата прекарват до 7 часа пред екрана. Други статистики сочат, че децата, които са около 2 годишна възраст, си играят редовно с таблети или други устройства, които изместват техните играчки с въображаемия свят на приложенията.

Когато от много малки децата се „закачат“ на таблетите и смартфоните, това може да доведе до трайни увреждания на все още развиващия се мозък. Прекалено много време пред телефона от прекалено малки пречи на децата да развият способностите, които родителите им се опитват да им наложат чрез технологиите. Способността да внимават, да се концентрират, да обръщат внимание на хората около тях и да усещат тяхното отношение, да умеят да общуват, да говорят свободно – всички тези способности се ограничават от технологиите.

Между раждането и тригодишна възраст мозъкът ни се развива бързо и е особено чувствителен към околната ни среда. В медицинските среди това се нарича критичен период, защото промените, които се случват в мозъка по време на първите години, стават постоянната основа, върху която се изграждат всички мозъчни функции. За да се развият нормално невронните мрежи на мозъка през критичния период, детето се нуждае от специфични стимули от външната среда. Това са правила, които са се развили през вековете на човешката еволюция, но не е изненадващо, че тези основни стимули не се намират в днешните електронни устройства. Когато едно малко дете прекарва прекалено много време пред екрана и не достатъчно, получавайки необходимите стимули от реалния свят, то остава недоразвито.

Голяма част от проблема се крие във факта, че точно тези десетки стимули, които предлагат таблетите и телефоните, както и способността да се обработват едновременно множество действия - е точно това, от което младите мозъци не се нуждаят!

Устройствата са най-бързите инструменти за достъп до информация. За разлика от майка, която чете история на детето си, например, история разказана чрез електронното устройство излъчва изображения, думи и снимки едновременно. Така вместо детето да отдели време да обработи гласа на майка си в думи, да визуализира картини и да упражнява умствено усилие, за да следи историята, която майка му му чете, то става мързеливо, гледайки всичко поднесено му на тепсия. Устройствата мислят вместо тях, в резултат на което техните познавателни способности остават слаби.

Виждали ли сте някога майка да се подсмихва, когато детето й се опитва да смени истинска снимка с друга, като прокара пръсти по нея или да удари пръстите си върху плакат или книга, сякаш е сензорен екран? Може да изглежда сладко, но показва нещо много по-дълбоко отгледано като навик в мозъка на детето - интернализация, че всички действия имат незабавен ефект и всички стимули предизвикват бърз отговор. Това е вярно в света на технологиите, но никъде другаде.

Когато всяко действие на пръстите върху екрана предизвиква смяна на цветове, звуци или форми, то мозъкът на детето го възприема като удоволствие. С течение на времето този допаминов заряд води до зависимост, като така детето винаги ще предпочете екрана пред реалното общуване. Незабавно удовлетворение и реакция > реалния свят.

Този модел на поведение имитира с по-малък интензитет, опасния цикъл, който психолозите и лекарите редовно виждат при пациенти с наркотични и алкохолни зависимости.

Въпреки опасността, която свръхекспозицията на смартфони и таблети може да има върху младите мозъци, има много предимства, заради които на децата да бъде позволено екранно време. След като детето е над двегодишна възраст, не се колебайте да разрешите ограничено време за игра на устройство, за да подпомогнете координацията, да ускорите бързите реакции и дори да изострите езиковите умения. Както при всички други играчки и инструменти, с които разполага вашето развиващо се дете, употребата на смартфони трябва да остане в умерени темпове и никога да не стои над човешкото взаимодействие или реалния свят.

В заключение: Изключвайте екраните редовно, за да очертаете ясна граница между виртуалния и реалния свят!

 

Препоръчваме: Как да отгледаме творец!

Източник: https://www.psychologytoday.com/ 

Контакти

Карта

Настройки за поверителност

Ние използваме "бисквитки", за да осигурим функционалността на сайта плюс от Google Analytics, за да анализираме трафика за целите на статистика. Имате възможност да ги изключите с бутоните долу. Погрижете се за Вашите лични данни онлайн

Продължавайки да използвате този сайт, Вие се съгласявате