Защо йогата и медитацията са полезни за нашите деца

„Ако всяко едно 8-годишно дете бъде научено да медитира, само за едно поколение бихме могли да премахнем насилието по света.” – Далай Лама

 Йога не е за да подобряваш себе си, тя е за да приемеш себе си.“ – Гурумукх Каур Кхалса

 

Детството е интензивен период на физическо, емоционално, социално и интелектуално развитие. 

Тези промени в живота на детето често водят до стрес, ниско самочувствие, депресия и изолация. Проучвания на учените сочат, че програмите в учебния процес или извън него, включващи методи за релаксация, подобряват академичните постижения, самоуважението, поведението на детето в клас, концентрацията и емоционалния баланс. Намаляват и поведенческите проблеми на детето.

Йогата, в съчетание с медитация, създава здравословно и балансирано ежедневие у детето.

Тези методи могат да се прилагат при деца от всяка училищна възраст. При по-малките (предучилищна възраст) тя помага за развитие на моторните функции и цялостно движение на тялотоЙогата помага за добрата и изправена стойка – това е много необходимо за малките ученици, които са приведени под тежестта на раниците си или полулегнали върху чина. Прегърбването и изкривяването са причина за голям брой костни и мускулни проблеми, нарушена функция на вътрешните органи като сърце и бял дроб, както и за болките в гърба.

Медитацията помага на децата да откриват собствените си страсти, собствените си интереси и творчески потенциал. Помага им да се справят със своята несигурност и ги учи да живеят за мигада се концентрират върху настоящия момент.

Децата, които редовно практикуват медитация, няма да са толкова податливи на стрес, притеснение и болести. Те също така ще развият по-силни връзки с всички живи същества и няма да изпитват силна нужда да се съревновават с връстниците си.

 

Ние вярваме, че тези методи трябва да бъдат част от училищния процес на децата.

Затова залагаме на тези практики в ежеднението на нашите деца.

Те са по-силни, по-уверени, по-спокойни, по-фокусирани и по-осъзнати. 

Препоръчваме: Възможно ли е да се научим да контролираме емоциите си?

Контакти

Карта

Настройки за поверителност

Ние използваме "бисквитки", за да осигурим функционалността на сайта плюс от Google Analytics, за да анализираме трафика за целите на статистика. Имате възможност да ги изключите с бутоните долу. Погрижете се за Вашите лични данни онлайн

Продължавайки да използвате този сайт, Вие се съгласявате