Защо средата е важна?

Ние, възрастните, се ласкаем, мислейки, че сме най-добрите модели за подражение и най-добрите учители на децата. Но истината е, че децата се интересуват много повече от други деца, отколкото от нас. Децата са особено заинтересовани и готови да се учат от онези, които са малко по-възрастни от тях, малко по-напреднали в развитието си, но не и твърде далеч от тях. Затова обучителните групи, съставени от деца в различна възраст, са решаващи за самообучението!

Както вече отбелязахмe - началото на училището е сериозно предизвикателство за децата, а и за техните родители. Затова, самата система предвижда всяко дете да получи сертификат за готовност. Истината е, че почти никога децата не преминават тестове за училищна готовност и получават документа чисто формално на принципа - всеки получава. Често и самите родители не получават адекватна информация за степента на готовност на детето и за дефицитите, които трябва да бъдат коригирани.

За децата, особено за тези, които до този момент са се обучавали в рамките на детска градина, преходът е сериозно предизвикателство. Дори и да са подготвени подобаващо, като знания, те нямат никакви навици да работят в среда, каквато е училищната – часове, чинове, ограничена игрова среда. Всичко за тях е ново. Те нямат модел на поведение, който да е адекватен на изискванията на новата ситуация, в която попадат, нямат заучени стратегии за справяне със ситуациите, с които се сблъсват.

А може да е и иначе!

По-големите деца са отлични модели за подражание, помощници и учители на по-младите.

Децата плавно да преминат от познатата им нагласа – тази за безгрижна игра, към организираното и структурирано ежедневие на ученика – това е нашата цел.

Различни са нещата ако бъдещите първокласници попаднат в реална учебна среда, но без това да е натоварващо за тях. В „Да Винчи“ децата имат модела на по-големите от тях ученици. Докосват се до нови и много интересни за тях неща. Ежедневно са пасивни, понякога и активни участници в училищния процес на децата около тях. В такава среда рядко остава материя, която да е напълно непозната за детето, преминавайките през началните класове.

Поддържа се и любопитството им, даже расте. Тази нагласа е безценна и ако я развием и запазим, успеха на детето в училище и в живота е сигурен!

Децата също научават много, слушайки как по-големите от тях говорят помежду си или с учителя, дори когато не взаимодействат пряко с тях. Чрез слушането на езика и мислите на по-големите деца, които са по-сложни от собствените им, но не прекалено сложни, те разширяват собствените си речници и обхват на мисълта.

По-малките деца не просто сляпо имитират по-големите от тях. Напротив, те гледат, мислят за това, което виждат, и включват това, което учат, в собственото си поведение по начин, който за тях има смисъл. Поради това дори грешките и нездравословното поведение на по-големи деца могат да дадат положителни уроци за по-младите.

Само в „Да Винчи“ този процес е систематичен, контролиран и детето получава адекватен фидбек във всеки един момент от този процес на адаптиране, подготовка и израстване.

Сега, когато се озове в класната си стая, освен солидната подготовка, то вече ще е изградило навици и умения за успешна и спокойна работа в училищен формат.

Това ще елиминира стреса. Ще даде увереност на детето.

Като добавим към това съхранената и допълнително развита любознателност, подобен формат е безценен за бъдещите първокласници. 

Елате и се убедете сами!  

 

Препоръчваме: Как да изберем правилната занималня за детето си? 

Източници: https://www.psychologytoday.com/ 

Контакти

Карта

Настройки за поверителност

Ние използваме "бисквитки", за да осигурим функционалността на сайта плюс от Google Analytics, за да анализираме трафика за целите на статистика. Имате възможност да ги изключите с бутоните долу. Погрижете се за Вашите лични данни онлайн

Продължавайки да използвате този сайт, Вие се съгласявате