Училищна готовност на детето или какво образователната система не предвижда

Изцяло на родителите е отговорността за това, първокласника да е успешен.

Статията показва защо е изключително важно децата да са подготвени по подходящ начин за първи клас и защо, ако имат дефицити те трябва да бъдат известни и, съответно коригирани. Статията, обаче показва, че системата не предвижда инструменти и капацитет такива дефицити да бъдат коригирани и е нужно родителите сами да намерят решения за това.

В резюме статията казва следното:

Основната причина за не-успеваемостта на болшинството учащи, се изразява в тяхната “незрялост”, недостатъчната готовност за сложните процеси на обучението. Съществено важно е своевременно да се открият, установят тези незрели деца и възможно по – пълно да се преодолее това още в предучилищна възраст, и да се вземат превантивни мерки срещу възникването на много проблеми.

Счита се, че до 6 – 7 годишна възраст, въпросът за готовността на децата за училище се решава от само себе си, но това не е така !

Съвременното училище е затвърдило следните характеристики.

  1. Отношението между учителя и учениците се основава на система от оценки.
  2. Тя не поощрява индивидуалната работа.
  3. Обучението е ориентирано към “средният” ученик, нито интензивно, нито забавящо, нито към отличниците или изоставащите, което по – скоро води до някои неудобства на масовото училище.
  4. Обучението е вербално . Това означава, че предпоставка за успешното обучение е необходимостта от богат речников запас, умение за свободно преразказване и изразяване на мислите си.

Детето да пристъпи прага на училището с увереност, ученето за него да бъде не тежко и непосилно психическо бреме, а радост и удовлетворение от постигнатите лични резултати.

Това е нашата цел.

Препоръчваме: Профил на успешния първокласник

Източник: 107 ОУ София

Контакти

Карта

Настройки за поверителност

Ние използваме "бисквитки", за да осигурим функционалността на сайта плюс от Google Analytics, за да анализираме трафика за целите на статистика. Имате възможност да ги изключите с бутоните долу. Погрижете се за Вашите лични данни онлайн

Продължавайки да използвате този сайт, Вие се съгласявате