Правилният преподавател

Математическа подготовка

Епизод 1

Основната роля на преподавателя е да предоставя знание на учениците си. Правилният преподавател, този, който влиза под кожата на своите ученици и им е наистина полезен, обаче предоставя много повече – той е модел за подражание, предлага насоки, подкрепа и отдаденост, вдъхновява и  предлага нови гледни точки. Когато математиката е фокусът, ето как можете да познаете правилният преподавател, който не само ще предаде материала, а по-важно - ще научи учениците на математическо мислене:

 

 

⦁ Правилният преподавател познава  математиката в нейната най-дълбока същност. 

Защото възможността да решава определени задачи и умението да показва и обяснява начина, по който се решават типови задачи – са две коренно различни неща. Дълбокото познаване и разбиране на математиката е предпоставката, от която зависи дали преподавателят ще може да предаде на децата умението да разбират и използват всички инструменти, които тя предлага.  А това предполага преподавателят да  е изучил математиката на университетско ниво, в рамките на една от математическите специалности. 

⦁ Правилният преподавател разбира как учат децата и разпознава индивидуалните стилове на учене.

Защото да знаеш нещо е различно от това да можеш да го преподадеш ефективно. Второто е изкуство и резултат от много опит. Често преподаването не се отдава дори на успешни състезатели по математика. Защото неща, които са естествени за тях, остават неразбрани от останалите. Преподаването е изкуство, което надхвърля овладяването на теорията и представянето ù в презентации и клипчета. Изискват се специфични умения, техники, нагласи и много опит в работата с деца, за да можеш да установиш връзка, за да разбереш начина, по който всяко от тях учи, и да съумееш да избереш подходящата методика, посредством която то ще постигне максимален резултат и ще изяви най-доброто от себе си. Дори да си най-великият математик, ако не можеш да научиш децата да разбират и решават непознати задачи, не си успешен преподавател по математика.

⦁ Създава учебна среда, която откликва и зачита учебните нужди на всички ученици.

Успешният преподавател води ученика към разгръщане на вътрешния потенциал, създавайки среда на доверие, уважение, изслушване, подкрепа, безусловно приемане и емпатия. Само тогава детето ще се чувства комфортно и уверено. Ще бъде спокойно да пита, да обсъжда, да коментира, да търси решенията на нови проблеми/задачи. Ще бъде активноАнгажираността и мотивацията на учениците са от решаващо значение за ефективното преподаване. Ролята на обучаващия е да води и подкрепя ученика по неговия път към решението, а не да му казва какво е то (решението).

Контакти

Карта

Настройки за поверителност

Ние използваме "бисквитки", за да осигурим функционалността на сайта плюс от Google Analytics, за да анализираме трафика за целите на статистика. Имате възможност да ги изключите с бутоните долу. Погрижете се за Вашите лични данни онлайн

Продължавайки да използвате този сайт, Вие се съгласявате