Наранените хора нараняват други хора

Една история за тормоза от Джонатан Декър
Тормоз в училище
Джонатан е лицензиран терапевт и съосновател заедно с режисьора Алън Сийрайт на канала Cinema Therapy в YouTube. Cinema Therapy е междудругото много проницателен, провокиращ размисъл и не на последно място, приятно забавен канал за всички, които се интересуват от кино и психология.
 
А ето и историята.
 
Джонатан разказва във видеото „Хари Потър срещу потисниците“ (HARRY POTTER vs. Bullies) своя лична история, която се развива горе-долу така:
В училище Джонатан бил зверски тормозен от свой съученик. Самият Джонатан бил с наднормено тегло по това време и немалка част от причината e бил именно тормозът, на който е бил подложен. Признава, че след тежък ден в училище се прибирал и си е хапвал обилно за утешение. В един такъв ден, споделяйки с майка си поредните жестокости, на които е бил подложен, майка му взима решение. Тя казва, че ще се обади на майката на тиранина. Коремът на Джонатан се свива. Майка му настоява. В него избива страх от перспективата майка му да се развика на родителите на съученика му. Това ще доведе до утежняване на ситуацията в училище. Майка му настоява.
Но майка му прави нещо неочаквано. Кани момчето да излезе с нея и Джонатан за сладолед.
Тримата излизат за сладолед и майката започва да разпитва другото момче. Разпитва го за хобитата му, за интересите му, за ежедневието. Интересува се от него.
Пита го коя му е любимата игра за Нинтендо. Отговорът е Марио 3. Майката споделя, че на Джонатан любимата е Марио 2 и отбелязва колко общо имат двете момчета. Това подтиква и Джонатан да се чувства достатъчно спокоен да започне да подхвърля шеги.
След този ден Джонатан и съученикът му не стават приятели. Но другото момче никога не го тормози повече. Никога.
Джонатан казва, че доста често потисниците, хората, който тормозят други хора, го правят, защото някой е жесток с тях. Мислят си, че така работи светът. Че винаги става въпрос за надмощие. И когато те провокират, очакват или да се огънеш или да избухнеш. Добротата е „дива карта“. Неочаквана. Като картата „Смени цвета“ в УНО. И да, не винаги работи, не винаги променя отношението. Не е панацея. Но най-малкото показва, че ТИ няма да позволиш да бъдеш променен и няма да позволиш да продължиш цикъла на насилие.
 
Снимка: Aleutie/Thinkstock

Контакти

Карта

Настройки за поверителност

Ние използваме "бисквитки", за да осигурим функционалността на сайта плюс от Google Analytics, за да анализираме трафика за целите на статистика. Имате възможност да ги изключите с бутоните долу. Погрижете се за Вашите лични данни онлайн

Продължавайки да използвате този сайт, Вие се съгласявате