39 комуникационни игри и активности за деца и ученици

Част 1-ва

Светът ни е в комуникационна криза.

Децата прекарват удивително много време на техните електронни устройства и с това изместване те губят уменията си как да комуникират нуждите си.

Подобряването на комуникационните умения на децата от всички възрасти днес може да е от полза на поколенията на бъдещето, запазвайки силата на вербалната комуникация в свят, който прелива от технологични алтернативи за комуникация.

В статията:

 • Какво са комуникационните активности, упражнения и игри?
 • Защо е важно да научим децата на комуникационни умения?
 • 5 начина да научите децата на комуникационни умения
 • Как да забележите проблеми с комуникацията във всички възрасти
 • 6 игри и упражнения за малки деца и деца в предучилищна възраст
 • Комуникацията в класната стая
 • 4 начина учениците да подобрят комуникационните си умения
 • 6 комуникационни игри и активности за ученици в начален етап
 • 7 игри и активности за ученици в прогимназия и гимназия
 • 5 комуникационни игри и активности за пораснали деца (17-21г.)
 • 5 игри и активности за невербална комуникация
 • 5 игри и упражнения за активно слушане
 • 5 активности за отстояване на позицията за тийнейджъри

 

Какво са комуникационните активности, упражнения и игри?

Определени активности, упражнения и игри могат да научат децата да комуникират по-добре. В повечето случаи, възрастните решават стила на комуникация и социалните норми. Правилата на етикета също се избират от възрастните.

Всички активности, упражнения и игри, които подобряват тези основи, могат да подобрят уменията за комуникация. Интерактивните игри учат децата да изразяват нуждите си. Още повече, когато тези активности за забавни за децата, те ще участват с желание.

 

Защо е важно да научим децата на комуникационни умения?

 

Съществуват дълбоки психологически последици за недоразвитите комуникационни умения. Обратно, по-ефективни умения за комуникация водят до по-висок стандарт на живот.

Добрата комуникация дава възможност на хората да знаят от какво имат нужда и как да го поискат и може да доведе до по-висока самоефективност (Nørgaard, Ammentorp, Ohm Kyvik, & Kofoed, 2012). По-високата самоефективност води до по-ниски нива на агресия (Khoury-Kassabri, 2012), тормоз (Clark & Bussey, 2020), и самодеструктивни поведения (Forman & Kalafat, 1998).

Изследване с хора с проблеми със слуха разкрива въздействието върху чувствата на самотата и депресията (Knutson & Lansing, 1990). В днешно време същия ефект се вижда и при деца, които нямат проблем със слуха.

Когато има трудност в основната комуникация, има бариера на фундаменталните човешки нужди, което води до емоционални и психологични проблеми. Ние сме програмирани да се свързваме в други хора и принадлежим в група (Ryan & Deci, 2000).

Например, когато малкото дете не може да комуникира нуждите си, следва нервен изблик. Когато 10-12 годишното дете не може да комуникира ефективно, може да възникне разочарование. Когато тийейджър не може да комуникира ефективно, може да се разрази цяла буря. И когато възрастните не могат да разберат и комуникират нуждите си, цели животи могат да се разпаднат.

Всеки печели от практиката на ефективна комуникация. Точно сега, децата са имат отчаяна нужда да комуникират ефективно с връстниците си и с възрастните.

„Добрата комуникация е навик и трябва да се започне рано.“

Умението за ефективна комуникация дава на децата възможността да посрещат нуждите си. Напред в годините децата имат нужда да развиват допълнително уменията си, когато се срещат с трудни ситуации. В училище и в социална среда, връстниците на детето играят значителна роля в развитието на тези умения.

(снимка pch.vector/Freepik)

 

Всеки родител на тийнейджър е наясно как тези умения са част от връзката родител-дете. Давайки собствен пример за уместни комуникационни умения е страхотен начин да покажем на децата (и тийнейджърите) как да използват мила и уважителна комуникация, за да „получат каквото искат“.

И така, как да започнем да учим децата на умения за комуникация? Всяка обстановка предлага възможности за учене. Когато децата знаят как да слушат и да отговорят, заедно с това те развиват по-дълбока емпатия и състрадание.  

Когато децата комуникират добре, по-вероятно е да разпознаят и да пресладват възможностите с увереност и самоефективност (Nørgaard et al., 2012).

Можете да упражнявате умения, които променят живота, като започнете с тези лесни активности:

5 начина да научите децата на комуникационни умения

Всеки ден, ако работите с деца или сте родител, вие ги учите чрез личен пример как да поискат нещата, от които имат нужда. Дори простички моменти, когато молите колега за химикал, могат да бъдат златни мини за преподаване чрез личен пример.

Ето 5 конкретни съвета.

1. Бъдете пример

Старата поговорка „Прави каквото казвам, не каквото правя аз“ отново се прокрадва. Децата са по-склонни да правят каквото вие правите, независимо какво казвате. Родителите, които практикуват добра комуникация, имат деца, чиито умения за комуникация са – Изненада! – по-добри.

Важно е да се отбележи, че понякога трудностите в комуникацията могат да произтичат от съществуващи проблеми като аутизъм, разстройства на вниманието, или слухово увреждане.

 

 2. Създайте рамка за продецури за комуникация

Научаването на децата как и кога да комуникират е основополагащо умение. Хроничното прекъсване на събеседника и дисрегулацията на тона и децибелите смущават комуникацията навсякъде, не само при децата. Поставете граници така, че децата да знаят кога е уместно да се намесят с техните мнения. Позитивно подтиквайте децата или учениците, които следват ясните очаквания.

Независимо от спецификите на рамката, научете децата как да искат вниманието ви, без да ви прекъсват в неподходящи моменти.

 

3. Не засрамвайте децата като им се карате пред външни хора

Срамът е мощен и може да повлияе лошо на желанието за учене при всеки. Децата ще правят грешки с комуникацията си, както правят и възрастните. Двугодишното дете, което е нарекло някого „дебел“, има нужда да разбере защо това е неправилно, но няма нужда да бъде порицано пред всички.

Любезната критика насаме е основен принцип на позитивната дисциплина и спомага за желанието за саморазвитие и чувството за сигурност. Ако детето е засрамено публично, то ще се опитва да комуникира по-малко занапред, или по-лошо, ще продължи да се държи по същия начин за внимание.

 

4. Преподавайте емпатия

Емпатията е важна тема за децата във всеки аспект на живота. Умението да видим чуждата гледна точка създава среда за вазимно разбиране и загриженост за болката на другите. Емаптичният слушател е умел слушател. Ключово е да ценим и хвалим учениците (и децата), които ги е грижа за чувствата на другите, тъй като това насърчава култура на емпатия.

 

5. Покажете силата на паузата

Силата на осъзнатата комуникация е много важна. Децата са особено неумели в контролирането на импулсите си, също както много възрастни. Дори самото учене на децата да мислят върху въздействието на думите си или решенията си, може да помогне на децата да разсъждават преди да говорят.

Също толкова важно е да ценим паузите между отделните твърдения и да насърчим култура на паузи, за да оставим място и на другите, които искат да говорят, но може би имат нужда от повече време, за да осъзнаят информацията.

 

Как да забележите проблеми с комуникацията във всички възрасти  

Забелязването на трудности в комуникацията е важно. Кърмачета на 0-7 месеца, които не плямпат (на техния си бебешки език), могат да показват  знаци на трудност в комуникацията. Ранната намеса може да помогне с когнитивния и социален растеж.

Притеснението и опасението от устната комуникация могат също да доведат до проблеми с психологиеското благосъстояние (McCrosky, 1977). Налице е нарастваща степен на тревожност по отношение на комуникативните умения при децата. Дете, страдащо от комуникативни опасения дори ще избягва ситуации, в които е необходима устна комуникация дамо, за да избегне болката и тревожността, които свързва с нея.

Извършени са много изследвания за развитието на емоционалната интелигентност и нейната връзка с ефективните комуникационни умения (Irvin & Richardson, 2002). По-високи резултати от тестовете съществуват при индивиди с по-висок отчетен процент на емоционална интелигентност, което добавя стойност към необходимостта от подобряване на уменията възможно най-рано. Развитието на социални и комуникационни умения е важно за децата, особено за тези, които постъпват в основно училище.

Въпреки, че те (притесненията и опасенията относно комуникация) водят до трудности, в повечето случаи не са пълна пречка за ефективната комуникация. Промяната на уменията, така че да отговарят на препятствието в ефективната комуникация, е от първостепенно значение за успеха на детето.

Това не означава да се омаловажава значението, което разстройствата на спектъра, разстройствата на вниманието или слуховите затруднения могат да играят в общуването при децата. Децата с тези затруднения могат да срещнат повече трудности със социалната комуникация, поради трудностите им с ефективна комуникация, отколкото техните връстници.

Ето няколко конкретни начина за забелязване на трудностите в комуникацията:

 • Незрял език;
 • Трудна за разбиране реч;
 • Затруднение да говори и/или да слуша в разговор;
 • Избягване на вербална комуникация;

 

Източник: positivepsychology.com

 

Следва: 6 игри и упражнения за малки деца и деца в предучилищна възраст в Част 2-ра 

Свързани статии:

Наранените хора нараняват други хора

С един куршум 6 заека (емоционална интелигентност)

Емпатия - да научи децата си да ценят другите!

 

Контакти

Карта

Настройки за поверителност

Ние използваме "бисквитки", за да осигурим функционалността на сайта плюс от Google Analytics, за да анализираме трафика за целите на статистика. Имате възможност да ги изключите с бутоните долу. Погрижете се за Вашите лични данни онлайн

Продължавайки да използвате този сайт, Вие се съгласявате