Защо годините от 2 до 7 имат такова голямо значение за развитието на детския мозък

Богати преживявания, от игра до изкуства и взаимоотношения, фундаментално оформят развитието на малкото дете

Когато Алберт Айнщайн е бил малък, малко хора (ако изобщо е имало такива) са очаквали забележителния принос, който той ще направи за науката. Неговото езиково развитие било забавено, което тревожило родителите му до степен да се консултират с лекар. Сестра му веднъж признала, че Айнщайн „имал такива трудности с езика, че хората около него се страхували, че никога няма да се научи“. Как това дете преминава от потенциални закъснения в развитието си до това да се превърне в Айнщайн?

Част от отговора на този въпрос е символизиран в два подаръка, които Айнщайн е получил от всеки от родителите си, когато е бил на 5 години. Когато Айнщайн бил в леглото цял ден болен, баща му му е дал компас. За Айнщайн това било мистериозно устройство, което разпалило любопитството му към науката. Скоро след това майката на Айнщайн, която била талантлива пианистка, подарила на Айнщайн цигулка. Тези два подаръка предизвикали мозъка на Айнщайн по отличителни начини точно в правилното време.

Мозъците на децата се развиват на тласъци, наречени критични периоди. Първият настъпва около 2-годишна възраст, а вторият - по време на юношеството. В началото на тези периоди броят на връзките (синапсите) между мозъчните клетки (невроните) се удвоява. Двегодишните имат два пъти повече синапси от възрастните. Тъй като тези връзки между мозъчните клетки са мястото, където се случва обучението, два пъти повече синапси позволяват на мозъка да се учи по-бързо, отколкото във всеки друг период от живота. Следователно преживяванията на децата в тази фаза имат траен ефект върху тяхното развитие.

Този първи критичен период от развитието на мозъка започва около 2-годишна възраст и завършва около 7-годишна възраст. Той предоставя отлична възможност за полагане на основата за холистично образование за деца. Четири начина за максимизиране на този критичен период включват насърчаване на любовта към ученето, фокусиране върху обхвата вместо дълбочината, обръщане на внимание на емоционалната интелигентност и нетретиране на обучението на малките деца като просто предшественик на „истинското“ учене.

НАСЪРЧАВАЙТЕ ЛЮБОВ КЪМ УЧЕНЕТО

Малките деца трябва да се наслаждават на процеса на учене, вместо да се фокусират върху представянето. Педагозите и родителите могат да наблегнат на радостта от изпробването на нови дейности и научаването на нещо ново. Трябва да помогнем на децата да разберат, че грешките са добре дошла, полезна и нормална част от ученето.

Този период е и времето за установяване на мислене за растеж - вярата, че талантите и способностите се развиват чрез усилия, вместо да бъдат вродени фиксирани. Педагозите трябва да избягват да поставят етикети на децата или да правят универсални твърдения за техните способности. Дори комплименти като „Ти си толкова умен“ са контрапродуктивни. Вместо това наблегнете на постоянството и създайте безопасни пространства за учене. Децата ще се научат да обичат ученето, ако проявяваме ентусиазъм към процеса, вместо да се фиксираме върху резултатите.

ФОКУСИРАЙТЕ СЕ ВЪРХУ ОБХВАТА, А НЕ ВЪРХУ ДЪЛБОЧИНАТА

Един от начините да избегнете фокусирането върху резултатите по време на тази фаза на развитие е да подчертаете обхвата на развитието на уменията пред дълбочината. Излагането на децата на голямо разнообразие от дейности полага основа за развитие на умения в редица области. Това е времето да ангажирате децата с музика, четене, спорт, математика, изкуство, наука и езици.

В своята книга Range Дейвид Епщайн твърди, че обхвата на опита често се пренебрегва и подценява. Фокусирането върху високи постижения в една единствена дейност може да е подходящо в даден момент от живота. Но хората, които процъфтяват в нашия бързо променящ се свят, са тези, които първи се научават как да черпят от множество области и да мислят творчески и абстрактно. С други думи, нашето общество се нуждае от добре развити личности  в различни аспекти.

Да си всестранно развит е особено важно за деца на възраст от 2 до 7 години. Техните развиващи се мозъци са готови да се потопят в широк набор от умения. Този „период на вземане на проби“, както го нарича Епщайн, е интегрален. Това е прозорецът, през който трябва да се развие детската гама. Има достатъчно време да се специализират по-късно.

НАБЛЕГНЕТЕ НА ЕМОЦИОНАЛНАТА ИНТЕЛИГЕНТНОСТ

Да, искаме децата да четат добре и да научават основите на математиката. Но не трябва да пренебрегваме емоционалната интелигентност. Предимствата на ученето по време на този първи критичен период от развитието на мозъка трябва да се разширят до междуличностни умения като доброта, съпричастност и работа в екип.

Даниел Сийгъл и Тина Пейн Брайсън обясняват значението на развиването на емпатия у децата в тяхната книга The Whole-Brain Child. Емпатията започва с признаване на чувствата. Затова те предлагат да се помогне на децата в тази възрастова група първо да обозначат емоциите си („Чувствам се тъжно“) и след това да разкажат историята за това какво ги е накарало да се почувстват така („Чувствам се тъжно, защото исках сладолед и ти каза не“) . След като децата се упражнят да етикетират емоциите, преподавателите могат да започнат да задават въпроси, които ги насърчават да вземат предвид чувствата на другите.

Един от начините да насърчите грижата за другите е да включите децата в това, което възрастните правят за другите. Дори позволяването на малки деца да помагат в домакинската работа може да ги направи по-услужливи и внимателни хора.

НЕ ТРЕТИРАЙТЕ ОБРАЗОВАНИЕТО НА МАЛКИТЕ ДЕЦА САМО КАТО ПРЕДШЕСТВЕНИК НА „ИСТИНСКОТО“ УЧЕНЕ

Детските мозъци могат уникално да абсорбират информация по време на тази критична фаза. Ако интелигентността се дефинира като способност за учене, децата на възраст между 2 и 7 години може да са най-интелигентните хора на планетата.

Изследванията показват, че някои умения не могат да бъдат научени толкова добре след този първи критичен период от развитието на мозъка. Например, изследванията показват, че децата в тази възрастова група са най-подходящи да научат моделите на езиково развитие, което им позволява да овладеят втори език на същото ниво като майчин език. Въпреки това, след като децата достигнат 8-годишна възраст, тяхното ниво на владеене на езика намалява и вторите езици не се говорят толкова добре, колкото родните. Същият възрастов ефект се открива при усвояване на музикални способности като перфектен тон.

Трябва да се отбележи, че родителите на Айнщайн не го записват на уроци по физика - областта, която ще го доведе до Нобелова награда. Вместо това бащата на Айнщайн го включва в работата си като инженер. Майка му го записала на уроци по цигулка, защото искала той да обича и да цени музиката. И двете дейности работят за холистично развитие на младия му ум. Изкушаващо е да мислим за обучението в ранна детска възраст като за предшественик на „истинското“ образование. Но това може да са най-важните години за образованието.

 

Източник: Edutopia.org

Изображения: Nikita Golubev; Freepik; vectorpouch/Freepik;

 

Свързани статии:

39 комуникационни игри и активности за деца и ученици Част 2-ра

С един куршум 6 заека (емоционална интелигентност)

Резкият спад на емоционалната интелигентност

Контакти

Карта

Настройки за поверителност

Ние използваме "бисквитки", за да осигурим функционалността на сайта плюс от Google Analytics, за да анализираме трафика за целите на статистика. Имате възможност да ги изключите с бутоните долу. Погрижете се за Вашите лични данни онлайн

Продължавайки да използвате този сайт, Вие се съгласявате