12 забавни майндфулнес активности за деца Част 1

Какво е майндфулнес? Това е основната човешка способност да присъстваме съзнателно изцяло с ума си, да осъзнаваме къде се намираме и какво правим, и да не сме прекалено реактивни или претоварени от това, което се случва около нас. (skillception.com) 

Mайндфулнес може да повиши качеството на живота ни по много начини.

 

Какво прави майндфулнес, за да предизвика „радостта от това просто да бъдеш“, за което Толе споменава? И как можем да научим децата да започнат да се възползват от неговото практикуване?

Тази статия разглежда двата въпроса и включва много дейности, които да започнете да използвате днес.

 

 

Също е важно родителите и преподавателите да осигурят подходящи за възрастта практики на майндфулнес на децата.

Например, насърчаването на майндфулнес при деца в предучилищна възраст с инструменти като картини, предмети, храна, прости движения и музика може да им помогне да развият способност да фокусират по-добре вниманието си и да останат присъстващи в настоящия момент.

В проучване на Flook et al. (2015 г.) децата били помолени да се включат в дейност, наречена „Belly Buddies“, в която те слушат музика, като същевременно забелязват усещането за мъничък тон в стомаха им, който се издига и намалява с всеки дъх.

„Децата станали по-настроени към телата си, дишането си и музиката.“

В крайна сметка простички дейности като тези могат да имат дълготрайни ползи за развитието, когато се практикуват редовно.

Предлагаме 12 активности за майндфулнес, предназначени специално за деца. Освен това са забавни за правене.

 

4 ЗАБАВНИ МАЙНДУФЛНЕС АКТИВНОСТИ И УПРАЖНЕНИЯ ЗА ДЕЦА

 

Нека започнем с тези прости начини да настроите децата на една честота с техните тела. В ранна възраст хората естествено се интересуват от силата и гъвкавостта на телата си. Това е страхотна възраст за въвеждане на осъзнаването на тялото и ума като ценен начин да се грижат за себе си.

СЪЗНАТЕЛНО ПОЗИРАНЕ

Един лесен начин за децата да изпробват майндфулнес е чрез пози на тялото. За да развълнувате децата си, кажете им, че правенето на забавни пози може да им помогне да се чувстват силни, смели и щастливи.

Накарайте децата да отидат на тихо и познато място, където се чувстват сигурни. След това им кажете да опитат една от следните пози:

Супермен:  тази поза се практикува като стоите със стъпала малко по-широки бедрата, стиснати юмруци и протегнати към небето ръце, изпъвайки тялото възможно най-високо.

Жената чудо: тази поза се получава, като стоите изправени с крака, по-широки от ширината на бедрата и ръце или юмруци, поставени на бедрата (Карън Йънг, 2017 г.).

Попитайте децата как се чувстват след няколко кръга опита на някоя от тези пози. Може да се изненадате.

СЕТИВАТА НА СПАЙДЪРМЕН

Докато сте на тема супергерои, това може да бъде свързана „следваща стъпка“, за да научим децата как да останат присъстващи.

Инструктирайте децата си да включат своите „сетива на Спайдърмен“ или супер фокусираните сетива за обоняние, зрение, слух, вкус и допир, които Спайдърмен използва, за да следи света около себе си. Това ще ги насърчи да спрат и да съсредоточат вниманието си върху настоящето, отваряйки съзнанието си за информацията, която сетивата им носят (Karen Young, 2017).

Това е класическо майндфулнес упражнение и насърчава наблюдателността и любопитството - страхотни умения, които всеки човек може да практикува.

БУРКАНЪТ НА НАСТОЯЩЕТО

Тази дейност може да научи децата как силните емоции могат да се завладеят и как да намерят спокойствие, когато тези силни емоции се усещат непосилни за контролиране.

Първо вземете прозрачен буркан и го напълнете почти догоре с вода. След това добавете голяма лъжица блестящо лепило или лепило и сух блясък към буркана. Поставете капака обратно на буркана и го разклатете, за да накарате блясъка да се завърти.

И накрая, използвайте следния сценарий или се вдъхновете от него, за да съставите свой собствен мини-урок:

„Представете си, че блясъкът е като вашите мисли, когато сте стресирани, ядосани или разстроени. Виждате ли как се въртят и затрудняват ясното виждане? Ето защо е толкова лесно да вземате глупави решения, когато сте разстроени - защото не мислите ясно. Не се притеснявайте, това е нормално и се случва на всички нас (да, и на възрастните).

Сега сложете буркана пред тях.

Сега вижте какво се случва, когато останете неподвижни за няколко минути. Продължавайте да гледате. Виждате ли как блясъкът започва да се утаява и водата се избистря? Вашият ум работи по същия начин. Когато сте спокойни за известно време, мислите ви започват да се успокояват и започвате да виждате нещата много по-ясно. Дълбоките вдишвания по време на този процес на успокояване могат да ни помогнат да се успокоим, когато изпитваме много емоции” (Карън Йънг, 2017 г.).

Това упражнение не само помага на децата да научат как техните емоции могат да замъглят мислите им, но също така улеснява практикуването на внимателност, докато се фокусират върху въртящия се блясък в буркана.

Опитайте се да накарате децата да се съсредоточат само върху една емоциа, като например гняв, и обсъдете как разклатеният блясък, прилича на тази емоция.

САФАРИ

Упражнението „сафари“ е чудесен начин да помогнете на децата да научат майндфулнес. Тази дейност превръща обикновената ежедневна разходка във вълнуващо ново приключение.

Кажете на децата си, че ще отидете на сафари: тяхната цел е да забележат възможно най-много птици, буболечки, пълзящи и всякакви други животни. Всичко, което ходи, пълзи, плува или лети, представлява интерес и те ще трябва да съсредоточат всичките си сетива, за да ги намерят, особено по-малките (Karen Young, 2017).

Подобно упражнение за възрастни е внимателното ходене. Това упражнение провокира същата реакция при децата, която съзнателната разходка предизвиква при възрастните: състояние на осъзнатост и заземяване в настоящето.

 

МАЙНДФУЛНЕС ИГРИ ЗА ДЕЦА

 

Правене на балончета. Накарайте децата си да се съсредоточат върху дълбоко, бавно вдишване и равномерно издишване, за да напълнят балончето. Насърчете ги да обръщат голямо внимание на мехурчетата, докато се образуват, отделят и пукат или изплуват.

Въртящи се колела. Използвайте същата тактика от издухването на мехурчета, за да насърчите внимателното внимание върху въртящите се колела (на колелото, на колите, на играчката, на всичко, което се сетите).

Игра с балони. Кажете на децата си, че целта на тази игра е да пазите балона да не пада на земята, но ги накарайте да се движат бавно и внимателно. Можете да им кажете да се преструват, че балонът е много крехък, ако това помага.

Чанта с текстура. Поставете няколко малки предмета с интересна форма или текстура в чанта. Накарайте всяко дете да посегне и да докосне предмет, едно по едно, и да опише какво докосва. Уверете се, че те не изваждат предмета от чантата, принуждавайки ги да използват само сетивата си за докосване, за да изследват обекта.

Тестове за вкус със завързани очи. Използвайте превръзка на очите за всяко дете и го накарайте да опита да яде малка храна, като стафиди или червена боровинка, сякаш опитва, изследва и яде за първи път.

 

В Част 2: Основите, Майндфулнес медитация за много малки деца, Ползите, В заключение

 

Свързани статии:

12 забавни майндфулнес активности за деца Част 2

Още 7 майндфулнес активности за деца (и не само)

 

Източник: positivepsychology.com

Изображения: pikisuperstar/Freepik

Контакти

Карта

Настройки за поверителност

Ние използваме "бисквитки", за да осигурим функционалността на сайта плюс от Google Analytics, за да анализираме трафика за целите на статистика. Имате възможност да ги изключите с бутоните долу. Погрижете се за Вашите лични данни онлайн

Продължавайки да използвате този сайт, Вие се съгласявате