12 забавни майндфулнес активности за деца Част 2

В Част 1: какво е майндфулнес; 4 забавни майндфулнес активности и упражнения за деца, майндфулнес игри за деца

Основите: Преподаване на основни практики и умения за майндфулнес

Преди да се задълбочите вкъщи или в класната стая, прегледайте тези основни умения и ще имате по-добър успех с учениците и децата, които се учат на майндфулнес.

 

СЪЗНАТЕЛНО ДИШАНЕ

Съзнателното дишане е основен елемент от практикуването на майндфулнес. То е в основата на много други упражнения. За да помогнете на децата да се научат как да участват в съзнателно дишане, можете да използвате медитацията по-долу:

Инструктирайте ги да си представят лодка, която се издига и спуска, докато дишат; с всяко вдишване и издишване лодката се движи леко нагоре и надолу по водата.

Кажете им да визуализират дъха си с цвят и да се съсредоточат върху изживяването на дъха си, движещ се през ноздрите им. И накрая, завършете с упражнение на децата, които си представят (със затворени очи), че някога са били риби и обръщат внимание на това как ще се чувстват да дишат през дробовете си за първи път.

 

СКАНИРАНЕ НА ТЯЛОТО

Сканирането на тялото е ключова практика за майндфулнес и е лесна за преподаване на деца.

Накарайте децата си да легнат по гръб върху удобна повърхност и да затворят очи;

След това им кажете да стиснат всеки мускул в тялото си възможно най-здраво.

Кажете им да сгънат пръстите на краката и краката си, да стиснат ръцете си в юмруци и да направят краката и ръцете си твърди като камък;

След няколко секунди ги накарайте да отпуснат всичките си мускули и да се отпуснат за няколко минути;

Насърчете ги да мислят за това как се чувства тялото им по време на дейността (Roman, 2015).

Това просто упражнение кара децата да бъдат по-наясно с телата си и им помага да намерят начин да присъстват в момента.

 

УПРАЖНЕНИЕ ЗА СЪРДЕЧЕН РИТЪМ

Обръщането на внимание на сърдечния ритъм играе роля в много упражнения и дейности за майндфулнес. За да започнете, кажете на децата си да скачат нагоре и надолу на място или да правят скокове за една минута.

Когато приключат, накарайте ги да седнат и да сложат ръка на сърцето си. Инструктирайте ги да затворят очи и да обърнат внимание само на сърдечния си ритъм и може би и на дъха си (Roman, 2015).

Това упражнение учи децата да забелязват сърдечния си ритъм и да го използват като инструмент, който да им помогне да се съсредоточат. Тези умения ще бъдат полезни, когато започнат да се занимават с по-напреднали дейности за майндфулнес.

Майндфулнес медитации за много малки деца

Може би си мислите, че тези съвети и упражнения са чудесни за ученици от начално или средно училище, но са по-малко реалистични за малки деца. Този раздел се фокусира върху деца, които са прохождащи в детската градина.

Една майка излага петте си стратегии за обучение на малки деца на майндфулнес – като се започне с нейното тригодишно дете, което тепърва се учи.

Нейните стратегии са:

  • Учете децата да разпознават и идентифицират собствените си емоции. Децата трябва да свържат думата или термина за емоция с действителното преживяване на усещането на тази емоция. Насърчете ги да помислят как се чувства всяка емоция в тялото си. Чувствате ли гнева, сякаш им излиза пара от ушите? Дали любовта ги кара да се чувстват така, сякаш сърцето им ще се пръсне?
  • Потвърдете техните емоции. Децата често реагират с разочарование или тъга, когато им се казва, че тяхната болка, колкото и тривиална да ни изглежда, „не е голяма работа“. Когато преподавате майндфулнес, оставете децата да чувстват чувствата си без страх от осъждане. Вместо това се съсредоточете върху това да ги научите на инструменти за слушат емоциите си.
  • Научете децата на стратегии за внимателно дишане. Както отбелязахме по-горе, съзнателното дишане е градивен елемент във всички практики за майндфулнес. Децата имат полза от фокусирането върху дишането си, когато се сблъскват с емоции, които са трудни за управление.

Авторката на блога излага три техники, които е използвала с децата си:

1. Забелязване на дишането: това включва просто да обърнете внимание на това какво всъщност е усещането при дишане.

2. Медитация с пет пръста на морска звезда: тази техника на дишане кара децата да държат едната си ръка в позиция на морска звезда (разперени широко пръсти), докато нежно проследяват нагоре и надолу всеки пръст с другата ръка, фокусирайки се върху равномерното дишане в същото време.

3. Броене на дъха: тази техника се използва точно както звучи: накарайте децата ви да спрат и да преброят вдишванията си. Едно вдишване е „1“, следващото издишване е „2“ и т.н. Можете да ги накарате да броят до 10, ако са много малки, или малко по-високо в зависимост от способностите им.

Водете ги в ръководена медитация. Използвайте скрипт, упражнение, видео или приложение за медитация.

Практикувайте това, което проповядвате. Както споменахме по-рано, толкова е важно наистина да „правите каквото казвате“. Децата са интуитивни и човешката природа насърчава мимикрията, две предимства, които можем да използваме, когато се опитваме да преподаваме (Бийч, „Бебе Буди.“)

Ръководете децата си на всяка стъпка от пътя, но се уверете, че вие ​​ също предприемате тези стъпки. Това ще направи практиката на всеки по-богата.

Ползите

Детството и юношеството са важни етапи на развитие, които изграждат основата за психично здраве в етапа на развитие на възрастните.

В скорошната литература училищните програми, базирани на майндфулнес, демонстрират редица социални, когнитивни и емоционални ползи за учениците от началното и средното училище.

 

КОГНИТИВНИ ПОЛЗИ

Изпълнителната функция е набор от умствени умения, които представляват внимание, превключване на фокуса, планиране, организиране и запомняне на детайли.

Изследванията в областта на образованието показват, че практиката на майндфулнес може да доведе до подобрения в изпълнителната функция при децата.

Например, в проучването на Flook et al., (2010), проведено върху ученици от 3-ти клас, учениците, преминали през 8-седмична програма за майндфулнес, показват подобрения в поведенческата регулация, метакогницията и фокуса в сравнение с контролната група, която не е имала програма за майндфулнес.

 

СОЦИАЛНИ ПОЛЗИ

Социално умение е всяко умение, което използваме, за да взаимодействаме и общуваме с другите.

Дефицитите и излишъците в социалното поведение могат да повлияят на ученето, разбирането и климата в класната стая. Скорошни изследвания върху деца с по-ниски доходи и деца от етнически малцинства в началното училище подчертават как 5-седмична учебна програма за майндфулнес може да доведе до по-добро участие в дейности, както и да подхранва култура на взаимно уважение и грижа в класната стая у учениците от 9-ти клас (Black et al. , 2013).

В друго проучване учениците, които са имали 24-седмично обучение за майндфулнес, са постигнали по-високи резултати в мерките за внимание в началното си училище (Napoli et al., 2004). Освен това, проучване върху деца в предучилищна възраст подчертава, че децата, които са преминали през учебна програма за майндфулнес в продължение на 12 седмици, са спечелили по-високи оценки по мерки за академично представяне. Те също така показват по-големи подобрения в области, които предвиждат бъдещ успех (Flook et al., 2015).

 

ЕМОЦИОНАЛНИ ПОЛЗИ

Емоционалното здраве, което е положително чувство за благополучие, е важен компонент от развитието на детето и юношата. Емоционални проблеми като тревожност, стрес и депресия могат да повлияят на самочувствието, представянето и социалните взаимодействия.

Практикуването на майндфулнес може да улесни способността за управление на стреса и също така да доведе до по-добро благополучие на учениците.

Според едно проучване на Schonert-Reichl и колегите му (2010 г.), практикуването на майндфулнес води до по-високи резултати при измерванията на самооценката за оптимизъм и положителни емоции при учениците от началното училище.

Нещо повече, в проучване, проведено от Уол (2005 г.), откритията, докладвани от самите тях, показват, че предтийнейджърите се чувстват по-спокойни, с подобрено изживяване на благополучие - и подобрен сън - след 5-седмична модифицирана програма за намаляване на стреса, базирана на майндфулнес.

В заключение

Изследванията потвърждават, че майндфулнес може да подобри психичното здраве чрез подпомагане на благосъстоянието, вниманието, саморегулацията и социалната компетентност. Просто трябва да се практикува - и насърчава.

Програмите, базирани на майндфулнес в училищата, могат да имат въздействие през целия живот върху психологическото, социалното и когнитивното благополучие на децата и тийнейджърите. Дори у дома помислете и решете как можете да включите майндфулнес във вашия личен график.

Успех и помнете тази стара поговорка:

 

„Кажи ми и ще забравя. Научи ме и аз помня. Присъедини ме и аз ще се науча.“

 

12 забавни майндфулнес активности за деца Част 1

 

Още 7 майндфулнес активности за деца (и не само)

 

Източник: positivepsychology.com

Изображения: gstudioimagen1 и rawpixel.com/Freepik

Контакти

Карта

Настройки за поверителност

Ние използваме "бисквитки", за да осигурим функционалността на сайта плюс от Google Analytics, за да анализираме трафика за целите на статистика. Имате възможност да ги изключите с бутоните долу. Погрижете се за Вашите лични данни онлайн

Продължавайки да използвате този сайт, Вие се съгласявате