Още 7 майндфулнес активности за деца (и не само)

Ако искате да научите повече, какво е майндфулнес, какви са ползите, основите и още активности за деца и пораснали, насочете се към:

12 забавни майндфулнес активности за деца Част 1 и Част 2

А сега предлагаме още 7 майндфулнес упражнения за деца (и не само):

Майндфулнес има изключителната способност да изгради силно тяло, ум и дух в нас като възрастни, както и в нашите деца. Според науката може да помогне за предпазване от стрес, безпокойство, депресия, болести и болка, да облекчи симптомите на аутизъм и ADHD, да подобри академичните постижения и социалните взаимоотношения, както и да разшири способността за изживяване на положителни емоции.

Децата присъстват чудесно в това, което правят, но с напредване на живота достъпът до способността да изпитате тази спокойна, укрепваща тишина може да стане по-труден. Колкото по-скоро успеем да насърчим малките хора в живота си към осъзнатост, толкова по-голям ще бъде техният капацитет за осъзнато присъствие/Майндуфлнес. Редовната съзнателна практика ще гарантира укрепването на съществуващите невронни връзки и установяването на нови.

Вниманието за децата обикновено работи най-добре, ако се поддържа на интервали от около пет минути или по-малко. Разбира се, ако могат да издържат по-дълго, прекрасно! – продължете.

1.    Осъзнато дишане

Поставете децата си в удобна позиция и ги помолете да затворят очи. След това попитайте как се чувства дъхът им, докато го вкарват в себе си и след това, докато ги напуска. Ако сложат ръка на корема си, те ще могат да усетят издигането и спадането на дъха си. Направете това около пет пъти - пет вдишвания, пет издишвания. След пет вдишвания ги насочете към всякакви мисли и чувства, които може да усетят, след което ги поканете да се откажат от тези мисли и чувства. Помолете ги да си представят, че мислите и чувствата са мехурчета, изплуващи, докато се връщат към дишането си. Повторете петте вдишвания – пет навътре, пет навън – и направете това толкова пъти, колкото смятате за необходимо.

2.     Облаци от мисли

Това е малко по-различен поглед върху горното упражнение. Когато вашите деца са в ритъма на вдишване през носа за три секунди и издишване през устата за три секунди, помолете ги да опитат следното: „Докато вдишвате, представете си, че мислите ви се оформят като малки облаци над главата ви. Представете си как облакът се носи, докато издишвате. Продължавайте да дишате бавно, силни вдишвания и оставете мислите си да идват и след това да си отидат.

3.     Осъзнато обоняние

Вземете куп вкусно миришещи неща от дома – свещи, пресни билки, цветя, плодове, ванилия, канела, трева – всичко – и ги поканете да вдишат миризмата и да усетят какво се случва в тялото им, докато правят това. („Канелата ми напомня за Коледа“ или може би „Лавандулата ме кара да се чувствам сънлив.“)

4.   

     Дишане с другарче

Накарайте ги да легнат с мека играчка на корема си. Докато дишат, насочете ги да забележат движението на играчката нагоре и надолу. Това може да им помогне да разберат какво е усещането да дишат силно и дълбоко, което е мощен начин да се успокоят, когато ги завладеят силни емоции.

Съзнателна разходка

Направете кратка разходка заедно, за да им помогнете да се научат да бъдат осъзнати, докато се движат. Първо ги помолете да се съсредоточат върху дъха си. След това насочете вниманието им към всичко друго, към което сетивата им се настройват в момента – бризът по кожата им, шумът на дърветата, миризмата на чист въздух, начина, по който тялото им се чувства, докато се движат. Идеята е те да изпитат усещанията, вместо да мислят твърде много за тях.

Осъзнато похапване

Следващият път, когато хапвате заедно, опитайте да ядете осъзнато за няколко минути. „Нека опитаме нещо, наречено съзнателно хранене. Това е мястото, където забавяте нещата, когато ядете, за да можете да забележите неща, които обикновено не забелязвате. Какво е усещането при допир с вашата храна? Ами миризмата? Ами ако го смачкате малко – какво е усещането? Сега отхапете, но дъвчете много бавно. Наистина забележете как устата ви се движи нагоре и надолу. Усещате ли храната срещу езика и между зъбите си. На какво има вкус? Какво е чувството? Продължете да дъвчете известно време (20 до 30 секунди). Когато сте готови, забележете как се чувства храната, докато се движи надолу по гърлото ви и към корема ви.“

Водена медитация

Да бъдеш „неподвижен“ понякога може да бъде трудно (за всички нас). Ако децата ви изпитват трудност да стоят неподвжни в началото, просто продължавайте да тренирате на кратки интервали, докато свикнат да се справят по-добре. След това направете нещо забавно с тях – отделете им цялото си внимание с кратък разговор за това, което са направили, прочетете приказка, гушкайте се – каквото им върши работа, така че да го свързват със специално, забавно време.

 

Всичко, което правите, за да ги запознаете с практиката на осъзнатост (Майндфулнес), ще си струва. За нула време те ще се справят сами и ще се снабдят с невероятно умение, което ще им даде солидна и здрава основа, от която да изследват и изживяват света.

 

Източник: heysigmund.com

Изображения: Freepik: rawpixel.com, syarifrahbrit, roserodionova, nizovatina, pch.vector, brgfx, macrovector

 

Контакти

Карта

Настройки за поверителност

Ние използваме "бисквитки", за да осигурим функционалността на сайта плюс от Google Analytics, за да анализираме трафика за целите на статистика. Имате възможност да ги изключите с бутоните долу. Погрижете се за Вашите лични данни онлайн

Продължавайки да използвате този сайт, Вие се съгласявате