За какво да внимавате с TikTok (кратка статия)

Ако сте родител на дете, несъмнено сте чували за популярното приложение за социални медии TikTok, платформа за споделяне на видеа, където потребителите могат да гледат, създават и споделят собствено направени видеоклипове, заснети на мобилните си телефони.

От неподходящо съдържание до сигурност на потребителските данни, ето какво трябва да знаете, плюс мерки за безопасност, които можете да предприемете.

Рядко за някого е тайна, че комуникацията чрез интернет, споделянето на лична информация и разговорите с непознати крият опасности, особено за подрастващите, които нямат необходимия житейски опит и критично мислене. Опасностите в ТикТок важат за онлайн пространството като цяло, но днес се фокусираме върху социалната платформа. "Благодарение" на нейните алгоритми за предлагане на съдържание и механизмите за отсяване на съдържанието, смятаме, че към дадения момент към ТикТок е хубаво да се подходи с по-засилено внимание. 

Какво е ТикТок?

С 3 милиарда изтегляния до момента, TikTok в момента е най-популярната социална медия за младежи и тийнейджъри.

TikTok е безплатна платформа за социални медии, която позволява да създавате, споделяте и гледате кратки видеоклипове. Приложението е популярно за прочути танци и неочаквани появи на знаменитости и е творческа и забавна платформа, в която да се забавляват тийнейджърите.

В момента приложението е достъпно на 75 езика с над 1 милиард активни потребители (януари 2021 г.). Подобно на Musical.ly преди него, той е най-популярен сред лица под 16 години. Доклад на Ofcom от 2022г. установи, че TikTok е най-популярната социална медийна платформа за публикуване на съдържание.

Минималната възраст, за да си направи потребител акаунт в TikTok е 13 години, но тъй като потребителят сам избира рожденната си дата, в приложението има акаунти на милиони деца на възраст под 13 години.

Какво (вие и децата ви) можете да намерите в ТикТок?

Кратки видеоклипове до 60 секунди за всичко - от популярни песни до потребители, които танцуват, правят липсинк, изпълняват комедийни скечове и много други.

Нещата могат да станат проблематични, когато става въпрос за рубриката For You за всеки акаунт, която може да доведе до показване на видеоклипове, съдържащи неподходящо съдържание - независимо дали е сексуално открито, непристойно или физически опасно.

Въпреки че указанията на TikTok забраняват на потребителите да споделят незаконно или неподходящо съдържание в приложението, видеоклиповете не се наблюдават и проверяват ръчно.

 

За какво да внимавате с ТикТок? 

1. Неподходящо и опасно съдържание:

Вашите деца могат буквално... да видят всичко в TikTok.

Изглежда, че TikTok е за всички, защото почти всяка възрастова група използва TikTok. Поради голямата и разнообразна потребителска база, вашето дете може да срещне възрастни, които псуват, хвалят се и танцуват провокативно. В допълнение, много потребители също съобщават, че виждат голота в TikTok, което никой родител не иска детето му да вижда.

Освен неподходяща порнография, TikTok също има хаштагове, които са свързани с опасни поведения като самонараняване.

TikTok кара много деца да искат да бъдат хвалени и известни чрез харесвания, коментари и последователи. Когато желанието да бъдат известни е толкова силно, децата ще намерят начини да привлекат последователи, така че не е необичайно много деца да поемат рискове, за да участват в рисково и провокативно поведение.

2. Опасни непознати

Редовното използване на TikTok като зрител или създател на съдържание увеличава риска за детето ви от измами и преследване от индивиди с нечисти намеренияРискът е дори по-висок за децата, които публикуват всичко в социалната медия, особено тези с провокативни изображения.

Те могат също да получават линкове, видеа и снимки, съдържащи порнография или вирусен софтуер, който може да проникне в устройството на вашето дете.

 

3. Предизвикателства Тенденциите и предизвикателствата на TikTok са популярна част от платформата на социалните медии и се променят често. Потребителите могат да пресъздадат съдържание от танцови предизвикателства до мемове за текущи събития. Докато много от тях са безобидни и забавни, има други, които трябва да се наблюдават внимателно. Тези предизвикателства и тенденции могат да навредят на физическото здраве и психическото благополучие на детето.

Наскоро се появиха съобщения за проблеми, които показват, че предизвикателствата в TikTok могат да бъдат животозастрашаващи, представляващи голяма опасност за децата, които се опитват да привлекат вниманието на платформата, която работи с това кратко видео. В пълната статия са някои от най-опасните тенденции в TikTok, за които да внимавате, за да предпазите децата си.

 

4. КибертормозБроят на омразните, злонамерени, нараняващи коментари е невъобразим. Според личния опит на CyberPurify повече от тези злонамерени думи и фрази се появяват в TikTok, отколкото във всяка друга социална мрежа.

Онлайн тормозът в TikTok (и не само) има много негативен и траен ефект върху поведението и психологията на децата. Така че, внимателно обръщайте внимание на необичайните поведения и нагласи на вашето дете и говорете заедно, за да намерите начин за разрешаване на проблема.

 

5. Психично здравеTikTok във всяка емисия може също да включва съдържание, което е силно лично или чувствителноНе само, че тези видеоклипове са потенциално обезпокоителни за зрителите, които ги виждат мимоходом, но реакциите на публикациите могат да насърчат самонараняване. „Децата, които признават, че страдат от депресия, често се срещат с пренебрежителни и саркастични реакции“, казва Титания Джордан, част от екипа на програмата за родителски контрол Bark. „Някои дори са публично насърчавани да се опитат да се самоубият.“

„Децата може да бъдат всмукани от натиска да създават повече и по-добро съдържание и това може да предизвика безпокойство, особено ако не стават популярни“, отбелязва Джордан. „Мнозина преследват тази популярност, като участват в предизвикателства, които често могат да бъдат опасни. Вземете например предизвикателството с канела, предизвикателството за припадане и предизвикателството на Кики.“

6. Поверителна информацияСъбирането на данни на TikTok надхвърля простото събиране на информация чрез проследяване на типовете съдържание, което вашите деца харесват и споделят в приложението.

В своята политика за поверителност TikTok заявява, че събира „информация, която предоставяте в контекста на съставяне, изпращане или получаване на съобщения“. Използвайки думата „съставяне“ на съобщения, TikTok не само събира информация, която вашите деца споделят, но и това, което са създали, но все още не са публикували или споделили.

 

 

 

Какво можете да направите като родител, за да защитите детето си от потенциалните опасности прочетете в продължението.

 

 

 

Източници:

Internetmatters.org

Cpdonline.co.uk

Parents.com

Cyberpurify.com

Pandasecurity.com

 

Изображения:

TikTok

pvproductions/Freepik  

Контакти

Карта

Настройки за поверителност

Ние използваме "бисквитки", за да осигурим функционалността на сайта плюс от Google Analytics, за да анализираме трафика за целите на статистика. Имате възможност да ги изключите с бутоните долу. Погрижете се за Вашите лични данни онлайн

Продължавайки да използвате този сайт, Вие се съгласявате