Иновация помага на Алиса на 13 години да постигне ремисия

(Алиса, Great Ormond Street Hospital)

Лекарите във Великобритания приветстваха пионерското лечение за агресивна форма на левкемия, след като тийнейджър стана първият пациент, преминал през новата терапия и влязъл в ремисия.

13-годишното момиче, идентифицирано само като Алиса, било диагностицирано с Т-клетъчна остра лимфобластна левкемия през 2021 г.

Но нейният рак на кръвта не реагира на конвенционалното лечение, включително химиотерапия и трансплантация на костен мозък.

Тя била включена в клинично изпитване на ново лечение в лондонската Детска болница Great Ormond Street Hospital (GOSH), използващо генетично модифицирани имунни клетки от здрав доброволец.

След 28 дни ракът  и бил в ремисия, което й позволява да получи втора трансплантация на костен мозък, за да възстанови имунната си система.

Шест месеца по-късно тя се чувства добре у дома в Лестър, централна Англия, и получава последващи грижи.

„Без това експериментално лечение единствената възможност на Алиса беше палиативната грижа“, каза болницата в изявление в неделя.

Робърт Киеза, консултант на GOSH, каза, че нейният обрат е бил „доста забележителен“, въпреки че резултатите все още трябва да бъдат наблюдавани и потвърдени през следващите няколко месеца.

ИНОВАЦИЯ В КЛЕТЪЧНОТО ИНЖЕНЕРСТВО

Острата лимфобластна левкемия (ОЛЛ) е най-често срещаният вид рак при децата и засяга клетките в имунната система, известни като Б-клетки и Т-клетки, които предпазват от вируси и се борят с тях.

GOSH каза, че Алиса е първият пациент, за който е известно, че е получил редактирани Т клетки, което включва химическо преобразуване на единични нуклеотидни бази – букви от ДНК кода – които носят инструкции за специфичен протеин.

Изследователи от GOSH и Лондонския университетски колеж помогнаха за разработването на използването на редактирани от генома Т клетки за лечение на Б-клетъчна левкемия през 2015 г.

Но, за да лекува някои други видове левкемия, екипът трябвало да преодолее предизвикателството, че Т-клетките, предназначени да разпознават и атакуват раковите клетки, в крайна сметка се убивали една друга по време на производствения процес.

Необходими били множество допълнителни промени в ДНК на редактираните базови клетки, за да им се позволи да се насочват към раковите клетки, без да се увреждат една друга.

„Това е страхотна демонстрация за това как с експертни екипи и инфраструктура можем да свържем авангардни технологии в лабораторията с реални резултати в болницата за пациентите“, казва консултантът на GOSH имунолог и професор Уасим Касим.

„Това е нашето най-усъвършенствано клетъчно инженерство досега и проправя пътя за други нови лечения и в крайна сметка по-добро бъдеще за болните деца.“

Алиса каза в изявлението, че е била подтикната да участва в процеса не само заради себе си, но и заради други деца.

Майка й, Киона, добави: „Надяваме се, че това може да докаже, че изследването работи и лекарите ще могат да го предложат на повече деца.“

Изследователите представиха своите открития този уикенд на годишната среща на Американското дружество по хематология.

 

Източник: sciencealert.com, Агенция Франс Прес

 

Контакти

Карта

Настройки за поверителност

Ние използваме "бисквитки", за да осигурим функционалността на сайта плюс от Google Analytics, за да анализираме трафика за целите на статистика. Имате възможност да ги изключите с бутоните долу. Погрижете се за Вашите лични данни онлайн

Продължавайки да използвате този сайт, Вие се съгласявате