ЗЕМЯ

     Тони Плог е световно признат тромпетист и виртуоз, композитор и учител. Преди няколко години имахме възможността да наблюдаваме как провежда мастър клас за професионални солисти.

По време на класа всеки ученик свиреше част от неговото или нейно избрано виртуозно произведение. Те свириха чудесно. Тони слушаше внимателно и винаги започваше коментарите си с “Много добре, много добре. Това е предизвикателно парче, нали?”.

Както можеше да се очаква, той продължаваше със съвети как произведението може да се изсвири по-красиво, предлагайки идеи за физическата техника и музикалност. Неизненадващо. Но след това промени подхода си напълно. 

     Помоли учениците си да изсвирят лесно упражнение за загряване, което може да се даде на всеки начинаещ тромпетист. Те изсвириха няколко простички ноти, които звучаха детински в сравнение с драматичнобързите, високи ноти от по-ранните, по-сложни произведения. След като изсвириха лесното упражнение, Тони, за първи път през урока, взе тромпета. Той изсвири същото парче, но, когато той го изсвири, не звучеше детински. Беше изискано. Всяка нота беше богат, очарователен звук. Той придаде на краткото, лесно произведение деликатна форма, разкривайки плавно усещане за динамика, което ни позволи да чуем смисъл в тези прости ноти. Опитите на учениците не се доближаваха дори - контрастът беше поразителен. Фундаменталната разлика между истинския майстор и талантливите ученици очевидно се намираше на далеч по-базисно ниво от сложността на трудните произведения. Тони обясни, че овладяването на ефективно нюансирано изпълнение на простите произведения позволява да се изпълняват впечатляващите сложни парчета с по-добър контрол и артистичност.

    Урокът беше простичък. Виртуозът препоръча напредналите ученици да фокусират повече от времето си върху упражняването на простички произведения интензивно - да се научат да ги изпълняват с техническа ефикасност и красива елегантност.  Задълбочената работа върху лесни, основни идеи помага да се изгради истинска виртуозност - не само в музиката, но във всичко. 


Едуард Бъргър и Майкъл Старбърд, “5-те елемента на ефективното мислене”

Контакти

Карта

Настройки за поверителност

Ние използваме "бисквитки", за да осигурим функционалността на сайта плюс от Google Analytics, за да анализираме трафика за целите на статистика. Имате възможност да ги изключите с бутоните долу. Погрижете се за Вашите лични данни онлайн

Продължавайки да използвате този сайт, Вие се съгласявате