Самочувствието е важно!

Самочувствието на децата се изгражда трудно и дълго, но се руши по-лесно от пясъчна кула.

С малко внимание, тактичност и финес от страна на родителите и на хората , които целодневно се грижат за вашите деца обаче, то може да бъде непрекъснато и успешно стимулирано.   Детското самочувствие е крехко и лесно ранимо. То може да бъде накърнено с една единствена дума или негативна оценка. За радост, лесно може да бъде и стимулирано и подхранено посредством позитивна оценка и положителни послания.  Ние сме тези, които имат пряко и най-голямо влияние върху децата за формирането на правилно детско самочувствие. Важно е да разбираме това и да се водим от това разбиране в ежедневните си отношения с децата.   Следващите четири израза, употребени в подходящи ситуации, биха се превърнали в магически стимул за изграждането и поддържането на крехкото детско самочувствие по здравословен и ненатрапчив за детската психика начин.   

Ти си смел! 

Независимо в каква ситуация или по какъв повод и в какви мащаби, ако детето ви е проявило смелост, отделете няколко минути, за да го похвалите и да му кажете, че се възхищавате от него и от постъпката му. Децата са експериментатори, те обичат да опитват нови умения, да учат нови неща всеки ден и колкото и незначителни да се струват те на на нас, възрастните, за децата е нужен кураж. Затова изрази като „Ти показа смелост, когато …“ или: „Ти си смел, защото …“ са отличен начин за комуникация с подрастващите. Ежедневни примери за проявена смелост от децата има в изобилие, те могат да са свързани с:

-   Началото на посещаване на спортни занимания

-   Тръгването на градина или предучилищна група

-   Ситуация, в която детето е защитило свой връстник или домашен любимец

-   Преодоляло е ситуация, която преди го е плашела

-   Вземане на самостоятелно решение

Насърчавайте децата си да бъдат смели. Научете ги, че да си любопитен и да откриваш нови неща е ценно. Ако децата са възпитани в дух на смелост, те ще вземат правилни самостоятелни решения и в бъдеще. Когато тази смелост бъде отбелязана, те ще се почувстват самоуверени, а самочувствието им ще расте.   

Ти напредваш! 

Децата се развиват ежедневно. Всеки ден научават нови и различни неща. Не пропускайте да ги похвалите за техните постижения. Изразът „Забелязах, че напредваш успешно…“ можете да използвате в следните ситуации:

-    В отношенията с преподаватели

-    По отношение на поведението

-    Във връзка с постигането на спортни постижения

-    В справянето с времето, необходимо за приключването на определен обем от задачи

-    Все по-успешно справяне с личните отговорности

Когато родителите обърнат внимание на постигнатите резултати, те ще станат очевидни за всички и ще придобият конкретни измерения. Ще забележите как детето ще приеме положително тези факти и ще осъзнае постигнатото, така ще започне да гради собственото си самоуважение.   

Браво, ти опита! 

Когато виждате, че децата ви полагат усилия в дадена дейност, отделят време за това и са последователни, това трябва да се отбележи, независимо, че крайният резултат може да не е достатъчно удовлетворителен. Малко снизходителност ще е от полза, тъй като задачи, които на нас ни се струват лесни, за децата могат да са истинско предизвикателство. Изразът “ Браво, видях, че работиш усилено и упорито, за да …“

-     Не се отказва да довърши задача, която вече не му е толкова интересна

-     Довършва самостоятелно училищния си проект

-     Стреми се да получи висока оценка

-      Преодолява трудности при работа по предварително зададена задача

Децата ще оценят високо вашето мнение по отношение на техните усилия и упоритост. Вашата положителна оценка и позитивно отношение ще ги накара да се чувстват уверени и ще насърчи усилената им работа в бъдеще. 

Ти си самостоятелен! 

Не пропускайте да отбележите с похвала всяка задача, която детето предприема по собствена инициатива. Самостоятелната мотивираност е от изключителна важност за изграждането на високо самочувствие и увереност в собствените способности. Самостоятелната детска мотивация е нужно да бъде отбелязвана и поощрявана щедро. Така детето ще осъзнае важността от самомотивирането и ще има смелостта да го практикува. Можете са го стимулирате с израза „Ти показа самостоятелност, когато …“

-     Приключи задачата без да ти напомням

-     Въпреки, че ти беше скучно, ти продължи и успя

-     Беше упорит в ученето и подобри резултатите си

-     Погрижи се за братчето/сестричето си, когато ние бяхме заети

-     Не трябваше да те подсещаме, а се досети сам/сама

Вашите деца се чувстват добре ако усещат, че имат правото да вземат самостоятелни решения.

Отделяйки по малко от времето си всеки ден, за да обърнете внимание и да изтъкнете положителните моменти от ежедневието им, които постигат стъпка по стъпка, вие ги подкрепяте открито, а това недвусмислено ще подхрани увереността в собствените им възможности и самочувствие. Такова отношение със сигурност ще накара децата да си кажат:  “Чувствам се добре и искам да го направя отново.“ А не е ли и точно това, което всеки родител иска за децата си? 

Препоръчваме: 

По материал от http://www.bundoo.com

Контакти

Карта

Настройки за поверителност

Ние използваме "бисквитки", за да осигурим функционалността на сайта плюс от Google Analytics, за да анализираме трафика за целите на статистика. Имате възможност да ги изключите с бутоните долу. Погрижете се за Вашите лични данни онлайн

Продължавайки да използвате този сайт, Вие се съгласявате