Профил на успешния първокласник

Успешният първокласник е дете, което е уверено в себе си и не се притеснява да греши, защото знае, че така се учи. Дете, което не се страхува да се изразява, чете за удоволствие, спокойно е в социална обстановка и е емоционално интелигентно. Успешният първокласник използва въображението си, мечтае, готов е да се учи. Това е детето, което ще промени света!

успешен първокласник 

 

Решаваща промяна 

Периодът между шестата и седмата година поставя началото на коренна промяна в живота на детето.
От този момент нататък започва нов интензивен етап във физическото и интелектуалното му развитие, като същевременно се усъвършенстват вече придобитите навици и се формират нови, по-сложни умения във всички области . Тези навици и умения са основата за бъдещата успешна или не толкова успешна реализация на детето.

Предучилищната е основополагаща година в развитието на детето

Периодът между шестата и седмата година поставя началото на коренна промяна в живота на детето. Децата, които растат сега, ще бъдат създатели на нашето бъдеще и ще трябва да развият набор от умения, които ще им позволят да успеят в живота на различни нива. Драстичната промяна в икономиката и света като цяло, изисква бъдещето поколение да има силна идентичност,  да има множество умствени способности и добре развити словесни и писмени комуникационни умения.

 Различна среда

Тази специфика в детското развитие се съчетава с коренна промяна във формата на обучение на децата – преходът към училищното обучение.
Това означава качествено изменение в личностно формиране на детето и неговото социализиране. Разбираемо е защо в този период всяко преживяване (особено негативното) формира характера, морала и ценностите на детето. Поставя се и основата на една решаваща за бъдещата реализация на личността група навици.
За съжаление, никое от тези неща не е фокус и не е дори в полезрението на образователната система.
Като се съобразим с фактите по-горе  можем категорично да кажем, че един от факторите за успешно навлизане на ученика в този етап  е готовността на детето.
Можем да определим две категории : 1) техническа и 2) емоционална готовност. Тук ще коментираме техническата готовност за първи клас ,  а в следващата статия ще се спрем на емоционалната (и когнитивна) готовност.

Четене

Наблюденията ни показват, че успешният ученик  може да чете още в началото на 1-ви клас!
Колкото по-добре чете детето, толкова по-голяма ще е лекотата, с която ще премине преходът към училище. Това ще редуцира многократно стреса от промяната, ще даде на детето самочувствие и ще е много добра основа то да надгражда и да усвои четенето с разбиране още на този етап.
Освен тези ползи е важно да подчертаем, че умението да чете на тази възраст е ключово за усвояването на опитност за решаване на текстови задачи. Сама по себе си тази способност превръща четенето в удоволствие, а тук можете да откриете 20 начина да насърчим детето да чете с наслада.  Други очевидни предимства на четенето са развитие на речника и изказа на детето.
Ако тези ползи от ранното четене не са ви убедили, че то е силно препоръчително, тук има още 7 :)

 Математика

Математиката е втората ключова активност. Тя е изключително важна, защото пропуските и несигурността в тази област водят до трайни проблеми както в усвояването на математиката, така и на всички естетвени науки в следващите години. От друга страна, материала в първи клас е много базов и лесен, стига детето да е подготвено и методиката и начина на преподаване да са подходящи.
Номинално , подготовката (каквато я предвиждат образователните програми) в предучилищната група е адекватна. НО, по някаква причина, тази материя не се усвоява от децата и в огромния процент от случаите те не са готови за предизвикателствата на училището. Това не би било сериозен проблем, ако тези дефицити можеха да се компенсират в първи клас. Програмата, обаче, не предвижда това.

И така: Пропуските преди първи клас формират дефицити, които , обикновено са основа за сериозни трудности за децата.

Ако се съчетаят проблеми и в двете области, преходът към училището се превръща в сериозно изпитание, през което, вероятно, няма да ви се иска да преминете.

Фина моторика

Към областите на техническа готовност трябва да причислим и уменията на детето във фината моторика. Тя е важна и пропуските могат да донесат напрежение и проблеми, но те не са така критични както в предните две сфери.

Добрата новина е, че има тестове за училищна готовност , които могат да ви помогнат да се ориентирате и да направите нужното. Никак не  е случайно, че много от добрите училища ползват такива тестове.

 

ВАЖНО!

Предучилищната подготовка често е подценявана и неразбрана.

Тя се изразява най-общо с две понятия: „подготовка за училище“ и „готовност за училище“.

Подготовката включва в себе си нещата, на които наблегнахме в статията, докато готовността е това, което много малко подготвителни групи определят като важно.

Готовността предполага цялостното хармонично развитие на детето. Тя засяга всички страни на детската личност: интелектуална, физическа, мотивационна, емоционално-волева, социално-нравствена, които, развити синхронно, обезпечават безболезнената адаптация на детето към училищната среда.

Ние, в ОЦ „Да Винчи“ се стремим да подготвим възпитаниците си възможно най-пълноценно преди да поемат по индивидуалния си път, защото предучилищната е основополагаща година в развитието на детето.

Разбира се, дете, което не покрива горните критерии, не е обречено на провал! НО дете, което е подходящо и целенасочено подготвено за училище, има солидна основа за успех, която ще му е от полза и предимство през целия живот!

Препоръчваме: Училищна готовност на детето или какво образователната система не предвижда

Контакти

Карта

Настройки за поверителност

Ние използваме "бисквитки", за да осигурим функционалността на сайта плюс от Google Analytics, за да анализираме трафика за целите на статистика. Имате възможност да ги изключите с бутоните долу. Погрижете се за Вашите лични данни онлайн

Продължавайки да използвате този сайт, Вие се съгласявате